Omrop TIP: FryslânDOK over Jan Mankes

11 sep 2021 - 10:23

In Museum Belvédère in Oranjewoud is de tentoonstelling: 'Jan Mankes, de dieren en de ziel der dingen' te zien. FryslânDOK heeft vorig jaar op basis van een documentaire van Gryt van Duinen uit 2001 een nieuwe film gemaakt over het leven en het werk van de kunstenaar Jan Mankes (1889-1920).

In 2020, 100 jaar na het overlijden van Mankes, had Museum MORE in Gorssel een tentoonstelling met 35 topstukken van Mankes. "Eén van de mooiste portretten uit de moderne Nederlandse kunstgeschiedenis", noemde directeur Ype Koopmans het portret dat Jan Mankes van zijn vrouw Anne Zernike maakte. "Het is lieflijk, ontroerend."

Portret Anne Zernike - Foto: Omrop Fryslân

Anne Zernike kwam in 1911 als doopsgezinde dominee naar De Knipe, het dorp waar Jan Mankes met zijn ouders woonde. In 1914 verloofden Jan en Anne zich, een jaar later trouwden ze. Ype Koopmans: "Ze waren elkaars grote liefde."

Anne Zernike en Jan Mankes - Foto: Omrop Fryslan

Jan en Anne verhuisden naar Den Haag, omdat de zeelucht hem goed zou doen. Hij had tbc. Later gingen ze naar Eerbeek op de Veluwe. In 1920 is Jan Mankes gestorven op 30-jarige leeftijd.

Jan Mankes, selsportret - Foto: Omrop Fryslan

De oprichter van Museum Belvédère Thom Mercuur was een groot bewonderaar van het werk van Mankes. "Tijdloze kunst" zegt hij in de film uit 2001. En: "Over 20 jaar zal Mankes nog meer bewondering oogsten." Zijn voorspelling komt uit. In Museum MORE in Gorssel was vorig jaar een grote tentoonstelling en nu ook in Museum Belvédère.

Ule. Jan Mankes. - Foto: Omrop Fryslân

De FryslânDOK 'De stille verwondering van Jan Mankes' is eerder uitgezonden in het voorjaar van 2020.

-Zaterdag 11 september NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 12 september 13.10 uur)
-Zondag 12 september Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)