Publiek en makers enthousiast bij première Wadopera Peter Grimes

De bezoekers van Wadopera Peter Grimes, achter de zeedijk bij Paesens-Moddergat, moesten er door corona een jaar op wachten, maar vrijdag ging het stuk eindelijk in première.
Impressie van de try-out © Omrop Fryslân, Titia Ronda
De opera gaat over visser Peter Grimes die zijn scheepsjongen op zee verliest. Volgens Grimes is het een ongeluk, maar het dorp verdenkt hem van moord en keert zich tegen hem.
Opera op het Wad © Van Plan
Bezoekers waren na afloop heel enthousiast. Ze waren erg onder de indruk. "Het was fantastisch, het verhaal van de visser sprak me aan", zei een vrouw. "Het was geweldig, en dat hier in Paesens-Moddergat" vulde een ander aan.
Twee vrouwen bleven na afloop nog even op de tribune zitten. "Even in de sfeer blijven, we hebben zo genoten. De locatie voegt zoveel toe aan de muziek en het spel."
Reacties van bezoekers
Ook voor de cast en crew was het een bijzondere avond. Nog niet eerder hadden ze een stuk gespeeld op zo'n bijzondere locatie, middenin de natuur. Hoofdrolspeler Albert Bonnema was tevreden over de première. "Het was heel bijzonder. Als operazanger moet je de emoties voelen, maar je moet zelf niet te emotioneel worden. Ik moet nog wel kunnen zingen. Het publiek was geweldig, ze luisterden zo aandachtig, je voelde de concentratie."
Ook regisseur Paul Carr was een gelukkig man. Je kon een speld horen vallen, zei hij over het publiek. Ook vindt hij Paesens de ideale locatie voor het stuk, vooral omdat het een vissersdorp is, en omdat het dorp zelf ook een tragische geschiedenis heeft met de zee. Hij is trots op de dorpsbewoners die meedoen aan het stuk. "They are great!"
Hoofdrolspeler Albert Bonnema en regisseur Paul Carr