Sander de Rouwe over gaswinning Ternaard: "Daar moeten we zoveel mogelijk mee stoppen"

Sander de Rouwe is het niet eens met de plannen om opnieuw onder het Wad naar gas te boren bij Ternaard. "Daar moeten we gewoon vanaf, dat weten we allemaal", zegt hij daarover. De Rouwe neemt de komende weken afscheid van de Friese politiek, hij wordt in oktober burgemeester van Kampen.
Thialf heeft meer steun nodig, zegt De Rouwe:
Een van de dossiers waarmee De Rouwe zich bezig mag houden is Thialf. Thialf zit in de rode cijfers, er wordt zelf rekening gehouden met een faillissement. "Ik hoop van niet, want ik ben trots op Thialf. De andere kant is ook waar, ik wil alles op tafel hebben, stevig ingrijpen, reorganisatie en andere partijen die ook moeten betalen; KNSB en NOC*NSF. En die betalen nu meer, maar we zijn er nog niet.
In de tussentijd zijn en nieuwe problemen bijgekomen. Zo kunnen de nieuwe zonnepanelen op het dak niet aan en heeft Thialf inkomsten misgelopen door corona. "Wij krijgen een miljoen euro uit Den Haag voor corona. Een klein succes, maar het is er. Maar we zijn er nog niet, dus ik ben ook duidelijk naar Den Haag: jullie moeten meedoen."
De formatie staat bijna stil, zegt De Rouwe:
Het formatieproces duurt nu al lang, en dat helpt de provincie niet. "Het is status quo. Het staat bijna stil. Het beweegt een klein beetje in Den Haag, maar dat zijn kleine stappen." Dat het zo lang duurt is ook niet goed voor Fryslân, zegt De Rouwe: "De grote dossiers zijn heel belangrijk voor Fryslân, zoals stikstof, wat is de toekomst van de infra, wat kunnen we met de woningen? Duidelijk is, deze regering in deze status zal er niet de grote antwoorden op geven."

Rol CDA in landelijke politiek

Of het CDA moet deelnemen aan de coalitie, weet De Rouwe niet. "Het moet niet, het kan beide. Ik ben kamerlid geweest in de oppositie en de coalitie. Het is aan de mensen daar. Van de mensen in de achterban hoor ik wel: "wat wij belangrijk vinden is een duidelijk CDA-geluid."
Als er geen beweging in de formatie zou komen, behoren nieuwe verkiezingen tot de mogelijkheden, maar daar wil De Rouwe liever niet aan. "Ik hoop het van harte niet, dat is heel belangrijk voor Nederland, dat wij missionaire mensen hebben met energie, in plaats van opnieuw verkiezingen."
De Rouwe over de gaswinning bij Ternaard:
Als gedeputeerde was De Rouwe ook betrokken bij het windpark op het IJsselmeer. Dat park moest schone energie leveren en ook teruggeven aan de bedrijven in de regio. "Dat is gelukt, wij zijn -uniek in Nederland- groot aandeelhouder van een groot windpark. Ik vond het wel spannend, want wij weten ook voor de omgeving, het staat niet mooi. Maar wij hebben altijd gezegd, als het moet, dan liever dit dan 600 molens op het Friese land."

Gaswinning bij Ternaard

Nu liggen er nieuwe plannen om naar gas te boren bij Ternaard, en de minister heeft daar net toestemming voor gegeven. "Daar moeten we gewoon vanaf, dat weten we allemaal. Er blijft altijd een beetje gas nodig, maar er kan maar een richting zijn, of groen gas, maar niet uit de bodem. Daar moeten we zoveel mogelijk mee stoppen."
Hij vindt dat de plannen dan ook niet moeten doorgaan. "Maar we weten ook, de wetgeving geeft die ruimte. Maar we moeten er vanaf. De richting is niet richting het gas, maar windenergie, innovatie en besparen. Dat is de nieuwe richting voor Fryslân. Ons signaal is, ook als provincie, het moet niet, we willen het niet. Er zijn alternatieven."

Afscheid van de Friese politiek

In oktober wordt hij de nieuwe burgemeester van de stad Kampen. Met het verhuizen naar Kamper is De Rouwe binnenkort dus geen Friese politicus meer. "Mijn vrouw is er heel duidelijk is, ze zegt 'nee, Sander kom niet terug.' Mijn vrouw is er zeker van, ik weet het niet. Ik ga naar Kampen toe, geweldig mooi dat ik het kan doen.
Bekijk It Polytburo: