150 studenten beginnen dakloos aan schooljaar: "Geen incidenteel probleem"

10 sep 2021 - 20:25

Er is een groot tekort aan studentenhuisvesting in Leeuwarden. Nog ruim 150 internationale studenten zoeken een woonplek en beginnen dak- of thuisloos aan het schooljaar.

Buitenlandse studenten kunnen geen woonruimte vinden in Leeuwarden:

Het woningtekort is een bekend probleem, zeker als het gaat om huisvesting van (internationale) studenten. Ook in bijvoorbeeld Groningen - waar donderdag een universiteitsgebouw bezet werd - is er een enorm tekort.

Landelijk zijn er zo'n 22.000 studenten die geen geschikte woonplek kunnen vinden. Ondertussen komen er steeds meer studenten bij, ook uit het buitenland.

Vooral voor die internationale studenten is het lastig: zij komen soms naar Nederland zonder dat ze een verblijfplek hebben. Ze komen dan terecht in een hotel, noodopvang of in sommige gevallen zelfs op straat.

De Zimbabwaanse studente Jane O'Donovan is hard op zoek naar een woonplek - Foto: LEO Middelsé, Wytse Vellinga

En dat kan ten koste gaan van een volledige studie, zo vertelt de Zimbabwaanse studente Jane O'Donovan. "Mijn ouders wilden eigenlijk dat ik in Zimbabwe bleef tot ik een permanente plek had."

Ze besloot uiteindelijk toch maar naar Leeuwarden te komen. Na een tijdje logeren bij vrienden is ze nu bij een gezin in Dokkum. Maar dat is maar voor twee weken.

Stress

De situatie is erg zwaar, vertelt O'Donovan. "Het is erg stressvol. Naar een ander land gaan zonder dat je weet waar je kan verblijven, dat is nooit makkelijk."

Mede door de oprichting van een servicepunt, hebben de studenten vooralsnog een dak boven hun hoofd. Ze logeren bijvoorbeeld bij leraren en medestudenten.

Een oproep aan studenten en personeel zorgde voor vijftig tips over verblijfplekken - Foto: LEO Middelsé, Wytse Vellinga

Maar dat is nog geen oplossing, zo vertelt Jeane Vermaas van NHL Stenden. "We hebben iedereen gelukkig een tijdelijk plekje kunnen bieden, maar nog niet structureel."

Het servicepunt helpt ook bij het zoeken van een permanente plek voor de studenten. Maar zelfs als dat lukt is het probleem eigenlijk nog niet opgelost.

Oplopend tekort

Het woningtekort zal de komende jaren verder oplopen. In 2024-25 zullen er landelijk 50.000 studenten geen woonplek kunnen vinden, is de verwachting.

Leeuwarden zal de dans niet ontspringen, denkt Vermaas. "We denken dat dit probleem niet incidenteel is." Daarom wordt met onder anderen de gemeente gekeken of er meer woningen geregeld kunnen worden.

O'Donovan hoopt ondertussen dat ze snel ergens terecht kan. "Ik wil een permanente plek waar ik me kan settelen. Ik heb nu altijd twee koffers bij me en heb mijn kleding nog niet eens uit kunnen pakken."

(Advertentie)
(Advertentie)