Meer vliegen en muggen door slecht jaar voor wespen

Het wemelt van de insecten, zoals vliegen en muggen. Dat is het gevolg van het ontzettend slechte jaar dat wespen hebben gehad. In Fryslân waren er dit jaar zo'n 75 procent minder wespen dan vorig jaar. Daardoor overleeft ander ongedierte beter.
Een tijgermug © ANP
Dat er minder wespen zijn, komt dan weer door het warme waar van dit jaar. Aan het begin van dit jaar ging het al mis voor de wespen, legt ongediertebestrijder Daan Constandse uit. "We hebben een relatief warm voorjaar gehad, toen kwamen de wespen uit hun winterslaap en begonnen ze hun nestje."
Maar daarna werd het weer koud en nat. "Daardoor was er weinig voeding te vinden. Normaal gesproken leven ze van vliegen, muggen en de eikenprocessierups."
"Dus dat er veel minder wespen waren heeft dus voordelen voor wie er een hekel aan heeft, maar er ook een nadeel: er zijn nu meer andere insecten."
Wespen leveren altijd een goede bijdrage in het indammen van insecten, maar dit jaar niet.
Daan Constandse
Constandse woont in Warten en merkt het zelf ook. "Ik kan 's avonds niet in de achtertuin zitten zonder me flink in te spuiten met deet. En de wespen leveren altijd wel een goede bijdrage in het indammen van die insecten, maar dit jaar dus niet."
Dat er minder wespen zijn, heeft ook gevolgen voor het Constandses werk. Vanaf juni heeft hij zo'n 100 nesten bestreden. Deze week waren er zelfs vier nesten bij elkaar. "Dat was in Gorredijk, toevallig twee buren die ieder twee wespennesten hadden."

Geen voorspelling

Over volgend jaar kan Constandse nog geen voorspelling doen. "Dat is opnieuw afhankelijk van de weersituatie. Als we nog zo'n voorjaar krijgen, dan komen er nog minder wespen."
Uiteindelijk komt het wel weer goed met de wespen. "Zo'n populatie herstelt zich over het algemeen wel weer in een paar jaar." Voor hetzelfde geldt krijgt Constandse het volgend jaar weer net zo druk als vijf jaar geleden. "Toen was het materiaal niet aan te slepen, het raakte zelfs op."
RTV NOF ging mee met ongediertebestrijder Foeke Dijkstra uit Damwâld: