Drie weken zonder spoorbrug Leeuwarden is 'meest optimistische' scenario

10 sep 2021 - 06:00

Dat het opknappen van de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden nog drie weken duurt, is het meest optimistische scenario. Dat zegt regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail. Het zou zelfs maanden kunnen duren. Gedeputeerde Avine Fokkens hoopt dat Den Haag inziet dat er actie moet worden ondernomen.

De spoorbrug - Foto: AS Media

De brug ging dinsdag kapot en kan sinds die tijd niet meer open voor de scheepvaart. De treinen konden dinsdag ook een poos niet rijden, maar dat werd dezelfde dag nog verholpen. De cilinder die de brug moet draaien werkt niet meer. Daarom kan hij niet meer open.

Impact op de stad

Het heeft gevolgen voor het scheepvaarverkeer, zegt gedeputeerde Fokkens: "Heel veel boten kunnen er niet langs, je praat bijvoorbeeld over container- en binnenvaarschepen die nu om moeten varen. Het kan ook tot gevolg hebben dat er meer vrachtwagens door de stad gaan rijden. Dus het heeft best wel impact."

Weken of maanden

ProRail, die de brug in beheer heeft, tast nog in het duister over de precieze oorzaak van het defect, zegt regiodirecteur Wennekendonk. "Om dat te bepalen moeten we de cilinder eruit halen. We zijn nu een plan van aanpak aan het maken om deze vijf ton zware cilinder eruit te halen, te verschepen naar de werkplaats en te inspecteren."

Dat kan dus op z'n minst drie weken duren. "Maar ik zeg er eerlijk bij dat drie weken echt ons beste scenario is. Het kan dus ook zomaar langer duren, zelfs enkele maanden. Pas als we weten wat er aan de hand is, kunnen we inschatten hoe lang het duurt", zegt Wennekendonk.

De problemen met de spoorbrug zijn nog niet voorbij:

Volgens Wennekendonk is er grondig onderhoud en zijn er regelmatig inspecties. "Maar zoiets kan optreden. Maar het is niet te voorspellen. Specifiek op deze brug hebben we in 2018 nog een grote onderhoudsbeurt gedaan waarbij de hefcilinders aangepakt zijn."

ProRail is nog aan het onderzoeken of er vanwege de hinder compensatie moet komen voor de scheepvaart. Treinreizigers merken voorlopig niets van de werkzaamheden aan de brug.

Urgentie tot lobby

Gedeputeerde Fokkens geeft aan dat het niet voor niets is dat de provincie met gemeente Leeuwarden in Den Haag lobbyt voor vervanging van de brug. "Het is nu een draaibrug, waar de trein overheen en boten onderdoor moeten. Wij vinden dat het moet worden vervangen door een aquaduct. Dus hoe vervelend dit ook is, ik hoop ook een beetje dat dit de urgentie aantoont van wat we al lang roepen. Ik hoop dat Den Haag actie onderneemt."

(Advertentie)
(Advertentie)