VNO-NCW: "Werkgever moet net als bij evenementen naar prikstatus mogen vragen"

09 sep 2021 - 15:40

Werkgevers zouden net als bij evenementen moeten kunnen vragen of mensen gevaccineerd of getest zijn. Dat vindt voorzitter Sieger Dijkstra van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord. Hij roept de overheid op om één lijn in het beleid te trekken.

Sieger Dijkstra van VNO-NCW Noord - Foto: VNO-NCW Noard

De kwestie ligt gevoelig, want het vragen naar het wel of niet vaccineren of testen komt voor een andere groep mensen te dicht op het privéleven en de integriteit van het lichaam.

Eén beleid

"Iedereen heeft ook recht op z'n eigen privacy", vindt Dijkstra. "Maar het is wel gek dat we op bepaalde plekken een vaccinatiebewijs vragen en verplicht stellen, en dat op de werkplek niet mogen. We willen dat de overheid één lijn trekt."

Ongemakkelijke situatie

Hij wijst op de scholen, waar het aantal besmettingen na de vakantie is toegenomen. "De meeste mensen zijn gevaccineerd, maar nog twee miljoen mensen niet. Dat maakt dat veel bedrijven in een ongemakkelijke situatie komen, omdat men niet mag vragen of mensen getest of gevaccineerd zijn en men dat wel zou willen."

Voorzitter Sieger Dijkstra van VNO-NCW Noord

Werkgevers hebben ook de plicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving, zegt Dijkstra. "Daar kunnen zelfs sancties op staan. Werknemers die gevoelig zijn of geen corona willen of mogen oplopen moeten ook in een veilige werkomgeving kunnen zitten. Daarom zou je als werkgever ook graag willen testen, net zoals je dat bij evenementen hebt."

(Advertentie)
(Advertentie)