Woningnood maakt creatief en wanhopig: op zoek naar de gouden tip

09 sep 2021 - 09:53

De woningnood slaat ook het noordoosten van Fryslân niet over. Starters kunnen er bijna niet aan een huis komen. Het maakt de mensen creatief, maar ook bijna wanhopig.

Foto: Ben de Jager, RTV NOF

Het verhaal van de familie Elzinga uit Surhuizum staat symbool voor veel mensen. Ze wonen al jaren in een hoekwoning in Surhuizum en willen nu graag een eigen kluswoning in Kollumerzwaag of omgeving. "Maar als je dan op moet bieden tegen iemand die 60.000 of 70.000 euro meer wil betalen, dan sta je eigenlijk al met 2-0 achter."

Om toch een kluswoning te kunnen kopen, brachten de Elzinga's 1.300 briefjes van deur tot deur, met de hoop op de gouden tip. "Tot nu toe hebben we wel wat tips gehad, maar meestal komt die woning dan ook direct op Funda en begint de gekte weer", vertelt Jan Elzinga.

Zelfs met deze ludieke actie kwam het tot nog toe niet tot een koop.

Alie en Jan Elzinga over het startersprobleem

Het plaatselijk belang van Kollumerzwaag en Veenklooster is op de hoogte van de problemen. Voorzitter Douwe Keegstra merkt de krapte ook. "De kans op succes is niet heel groot, laten we heel eerlijk zijn, want veel mensen zoeken een betaalbaar huis. Omdat je dan met z'n allen op zoek bent naar diezelfde unieke woning en die woningen zijn gewoon heel schaars. Je moet het al bijna van familie, vrienden en kennissen hebben om ertussen te komen."

Foto: Ben de Jager, RTV NOF

Plaatselijk Belang heeft inmiddels al meerdere brieven gestuurd aan woningcorporatie Thús Wonen en de gemeente Noardeast-Fryslân. De urgente woonvraag in en rondom het dorp is groot en dorpsbelang wil daar in samenwerking met de gemeente en Thús Wonen iets aan doen, maar dat zijn trajecten die jaren duren.

Keegstra daarover: "De grond waar Cedelshof fase 3 nog op gebouwd kan worden is van de gemeente, maar voordat de kavels worden uitgegeven moet er eerst een besluit worden genomen. En dat is nog steeds niet aan de orde gekomen."

Op het perceel zouden zo'n 20 tot 30 starterswoningen kunnen komen, om in ieder geval de druk iets van de woningketel te halen. "Maar het 'Stedelijk Bouwkundig plan' moet de grondeigenaar ook in elkaar zetten, daar gaan wij als Plaatselijk Belang niet over."

Voorzitter Douwe Keegstra van het plaatselijk belang Kollumerzwaag

En dus rest er niets anders voor de familie Elzinga dan te hopen op de gouden tip, de Facebookpagina's van makelaars dagelijks te checken en de 'pingel' op Funda aan te hebben.

De problematiek waar Kollumerzwaag en de dorpen in de omgeving mee te maken hebben, geldt voor de hele regio. Overbieden is de standaard geworden en zonder eigen koopwoning is het bijna onmogelijk om aan een 'nieuw' koophuis te komen.

(Advertentie)
(Advertentie)