Stichtingen verbolgen over opheffen stedenbanden Joure: "We zijn besodemieterd"

Het college van De Fryske Marren wil de twee stedenbanden van de gemeente opzeggen. Het gaat om de officiële vriendschapsbanden met Drolshagen in Duitsland en Medias in Roemenië. Stichting DFM-Drolshagen was niet op de hoogte van het voornemen en voelt zich 'besodemieterd', zegt voorzitter Ynte Kuindersma.
De vriendschappen bestaan al meer dan 50 en 25 jaar en zorgen voor tal van uitwisselingen en activiteiten. Joure heeft zelfs twee pleintjes naar de steden genoemd: op het Drolshagenplein en het Mediasplein zijn de stadswapens van de vriendensteden in stenen neergelegd. In Drolshagen is omgekeerd een Joure Platz.

Meer dan 50 jaar vrienden

De band met Drolshagen bestaat al sinds 1969. Het raakt voorzitter Ynte Kuindersma van Stichting DFM-Drolshagen dat burgemeester en wethouders van de stedenband af willen: vanaf het begin van de stedenband was zijn vader er al bij betrokken. Kuindersma: "Het levert zoveel op. De internationale contacten zijn belangrijk. Ondernemers kunnen van elkaar leren, er kan geëxporteerd worden en cultureel kan er uitgewisseld worden."

Volledig overvallen

Kuindersma is nog bozer over het feit dat de stichting niet eens op de hoogte is gesteld van het voornemen. "Dit is een overval geweest, ze hebben ons helemaal niet geïnformeerd of uitgenodigd." Volgens Kuindersma is ook de stichting achter de vriendschap met Medias flink geschrokken.
2019: de burgemeesters met het nieuwe vriendschapsverdrag van Joure en Drolshagen © Ynte Kuindersma
In 2019, toen de vriendschap met Drolshagen een 50-jarig jubileum kon vieren, werd het partnerschapsverdrag tussen de gemeenten weer vernieuwd. Later kwam zelfs nog het verzoek van de gemeente of de commissie van dat moment zich om wilde vormen tot een stichting, zodat het juridisch beter geregeld was en er meer kans was op subsidie.

Langzaamaan afbouwen

Burgemeester en wethouders willen de vriendschap nu tussen vijf en tien jaar opheffen. Daar kan Kuindersma echter geen begrip voor opbrengen. "Dat is natuurlijk idioot. Of je bent vrienden, of je bent het niet. Ik vind het absurd." Kuindersma heeft op sociale media een poll uitgestuurd en krijgt naar eigen zeggen tal van reacties. "Mensen begrijpen er helemaal niet van."

Geschrokken in Drolshagen

In Drolshagen zijn ze ook geschrokken van het voorstel. "Ook omdat zij er nog veel meer energie in steken dan het college hier. Je wordt in september 2019 met alle egards ontvangen en tekent een vriendschapsgedrag, maar laat nu niet eens weten dat je voornemens hebt om het op te zeggen."
Voorzitter Ynte Kuindersma van Stichting DFM-Drolshagen
Het college wil met het opzeggen van de vriendschap geld besparen. "Het gaat eigenlijk om helemaal niks: een bedragje van 10.000 euro per jaar voor twee uitwisselingen met Medias en Drolshagen. Het is peanuts", vindt Kuindersma. Het college wil het geld investeren in de nieuwe 'Friese projectmachine' van de provincie.

Inspreken

Deze maand zal de gemeenteraad van De Fryske Marren het voorstel van het college bespreken. Kuindersma is van plan om in te spreken in de raadsvergadering. "We gaan ze laten weten dat zij als college niet zomaar een voorstel kunnen doen. Ik hoop dat de gemeenteraad wijs genoeg is om te zeggen: best college, de groetjes met jullie voorstel, over tot de orde van de dag."