Villapark Lutsmond-Noord bij Balk komt er niet: meerderheid raad stemt tegen

08 sep 2021 - 23:12

De gemeenteraad van De Fryske Marren heeft de bouw van Villapark Lutsmond-Noord bij Balk tegengehouden. Een meerderheid van de raad stemde woensdagavond tegen. Er was veel verzet tegen de plannen.

Pieter Veenstra (Vogelwacht Balk) overhandigt een petitie van tegenstanders aan burgemeester Fred Veenstra - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Uit naam van de Vogelwacht Balk werd bijvoorbeeld een petitie aangeboden, die door meer dan 1.800 mensen is getekend. Pieter Veenstra van de Vogelwacht Balk overhandigde de handtekeningen aan burgemeester Fred Veenstra.

De gemeenteraad was erg verdeeld en discussieerde fel. VVD en CDA zijn als enige partijen voor het villapark. Tegenstanders vonden onder meer dat het villapark veel ruimte inneemt en dat weidevogels de pineut worden.

'Compensatie maakt park verdedigbaar'

Wethouder Roel de Jong (PvdA) vond het ook lastig. Volgens hem past het plan in het beleid van de gemeente en is het goed voor de lokale economie. Tegelijk vindt hij het weidevogelgebied bij het park te klein. De financiële compensatie maakt het park volgens De Jong toch verdedigbaar.

De plannen voor Lutsmond-Noord - Foto: Rho Adviseurs voor Leefruimte

In de raad waren alleen CDA, VVD en de fractie Holtrop-Hoekstra voor het villapark. Voor raadslid Ria Derks (CDA) was de eventuele compensatie ook belangrijk, volgens haar biedt dat kansen voor weidevogels. Bovendien is de gemeente in de ogen van Derks ook afhankelijk van het toerisme.

Wees blij dat ze in Fryslân investeren.

Albert van Keimpema (VVD)

Albert van Keimpema (VVD) was ook duidelijk voorstander. "Als dit niet kan, kan in onze gemeente niets meer", meende hij. En dat zo'n villapark vooral gericht is op rijke mensen is voor Van Keimpema geen reden om tegen te zijn. "Wees blij dat ze in Fryslân investeren."

Natuur en kleine portemonnee tegenargumenten

De andere partijen stemden tegen. Niet alleen vanwege natuurargumenten, maar ook omdat stacaravans van toeristen met een smalle portemonnee moeten verdwijnen om plaats te maken voor dure villa's.

"Het grote geld pikt alle ruimte in", zei Rinze Visser van de NCPN. "De rest kan geen kant meer op. Wat is de overeenkomst tussen weidevogels, staanplaatsen en sociale woningen? Dat er geen ruimte meer voor is."

18 stemmen tegen

Met achttien tegen elf stemmen werd het plan voor villapark Lutsmond-Noord weggestimd. Ook de Partij van de Arbeid-fractie was erg kritisch over het villaplan en keerde zich daarmee tegen de eigen wethouder Roel de Jong.

De uitslag van de stemming - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Ook GrienLinks - eveneens een collegepartij - stemde tegen het voorstel van het college. Fractievoorzitter Anne Merkuur vindt dat het natuurbelang in dit geval zwaarder moet wegen dan dat van de recreatie. "Juist in dit gebied gaat het goed met de weidevogels. Het stukje natuur dat we hebben opgebouwd, krijgen we anders nooit terug."

De fractie van NCPN was te spreken over de uitslag van de stemming. Raadslid Sake Bartelds ziet die als een 'overwinning voor de natuur en de gewone mens'.

Foto: Kontour Vastgoed
(Advertentie)
(Advertentie)