Friezin strijdt voor aandacht moord op Munir in 2004: "Laat het niet verjaren"

08 sep 2021 - 23:30

Ypie Boersma uit Reduzum zet zich al jaren in voor aandacht rond de moord op mensenrechtenactivist Munir in 2004. Net als veel mensenrechtenorganisaties wil ze dat de moord wordt gezien als een ernstige schending van de mensenrechten, zodat de zaak niet kan verjaren.

2005: Demonstranten op Mensenrechtendag met het portret van Munir - Foto: ANP

Ondanks dat de moord op 7 september 17 jaar geleden is gepleegd, is er in Indonesië momenteel veel aandacht voor de zaak. Veel mensenrechtenorganisaties zetten zich er in de media voor in dat de zaak van activist Munir Said Thalib wordt gezien als een ernstige schending van de mensenrechten, zodat er nog steeds onderzoek naar gedaan kan worden.

Informatie over hervormingen

Ook Ypie Boersma uit Reduzum vraagt hier vanuit Nederland aandacht voor. Eerder werkte ze voor een beleidsorganisatie binnen de politiek. Zo maakte ze kennis met Munir, die toentertijd in Den Haag werkte om informatie te geven over de hervormingen van het Indonesische leger. De vrouw van Munir werd zo een vriendin van Boersma.

"Dat is denk ik waarom ik mij er nog altijd sterk voor maak", zegt Boersma over de zaak rondom Munir. "Omdat het me pijn doet om te zien. Omdat ze nog altijd blijft zoeken voor rechtvaardigheid."

De moord op Munir in 2004

De moord op Munir gebeurde in 2004, toen de mensenrechtenactivist onderweg was naar Nederland om hier te studeren. In het vliegtuig werd hem verteld dat hij business class mocht zitten. Ook werd hem een flesje sinaasappelsap aangeboden. Later is geconstateerd dat in dat glaasje sinaasappelsap asenicum - gif- is gedaan, waaraan hij is overleden.

Voor de moord is de piloot Pollycarpus Priyanto veroordeeld. Maar volgens de mensenrechtenorganisatie was hij niet degene die daar achter zat. "Hij was slechts een uitvoerder, niet degene die had bedacht dat Munir dood moest."

Straffeloosheid

Na internationale druk kwam de regering van Indonesië met een onafhankelijk onderzoek naar de zaak rondom Munir. Daarin is vastgesteld dat de geheime dienst bij de moord betrokken was. "Maar dat rapport is nooit officieel erkend door de Indonesische overheid. Ze zeggen dat het kwijt is."

Dat zegt ook iets over de huidige situatie van straffeloosheid

Ypie Boersma over het proces rondom mensenrechtenactivist Munir

Maar dat klopt volgens Boersma helemaal niet: "Het is er gewoon." Ze heeft het stuk zelfs bij haar op zolder liggen. Het rapport kan nog worden ingebracht in een eventueel proces, maar het blijft heel moeilijk, zegt Boersma. "De Indonesische regering wil dit liever niet. Het is wel vrij gevoelig, ook al is het 17 jaar geleden. Dat zegt iets over de huidige situatie van straffeloosheid."

De vrouw van Munir, die niet wil dat ze weduwe wordt genoemd, heeft volgens Boersma nog altijd hoop dat de internationale gemeenschap druk blijft uitoefenen. "Want als er geen internationale druk meer is, dan is het klaar."

"Wat dat betreft zegt ze: we moeten wel vertrouwen houden", zegt Boersma. Maar ook zij ziet dat dat lastig is. "Maar haar dochter, die een baby was toen haar vader overleed, is een studie Rechten begonnen, aan dezelfde universiteit waar Munir ook Rechten heeft gestudeerd. Dat geeft wel hoop, dat ze zegt: 'ik sta op en ik ga rechten studeren'."

Ypie Boersma over de zaak rondom mensenrechtenactivist Munir

Bekijk hier een documentaire van Amnesty International over het verhaal van Munir. Ypie Boersma wordt hier ook in genoemd:

Trefwoorden: 
Munir Ypie Boersma
(Advertentie)
(Advertentie)