Omliggende dorpen blij met het project aan het beekdal van De Lende

In het beekdal van De Lende bij De Hoeve en Wolvega wordt de komende drie jaar 102 hectare grond opnieuw ingericht. Het moet leiden tot meer biodiversiteit, een betere waterkwaliteit, meer waterberging en de mogelijkheid om te recreëren in het gebied. Omliggende dorpen zijn over het algemeen blij met de plannen.
Een informatie-excursie met informatie over de plannen bij De Hoeve © Omrop Fryslân, Andries Bakker
In totaal wordt er 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de gebieden. De provincie Fryslân betaalt daar 545.000 van en Wetterskip Fryslân zo'n 300.000 euro.

Samenwerking

Het project begint in de herfst in de polder Hoekstra en in de komende twee jaar volgen er nog twee gebieden. Aan dit zogenaamde project 'gebiedsontwikkeling Beekdal Linde' werken tal van partijen samen. Niet alleen provincie en waterschap, maar ook de gemeenten Oost- en Weststellingwerf, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, LTO Noord en Vereniging Kleine Dorpen. Er is een gebiedscommissie opgezet om met de klus te beginnen.
Egbert Smit van de commissie legt op een excursie bij De Hoeve met informatie over de plannen uit dat het project deel uitmaakt van een veel grotere natuuropgave in heel Fryslân. "Maar het gaat hier nu eerst om deze drie deelgebieden."
De drie gebieden © Provinsje Fryslân
Bij twee van die gebieden is het belangrijk dat ze natter worden gemaakt. Smit: "We moeten de randvoorwaarden vormgeven voor een nattere natuur. Het laatste deelgebied ligt veel hoger en hoorde eerder bij de landbouw, aansluitend aan de Lendevallei. Daar kunnen we drogere natuur ontwikkelen. Zo krijgen we een mooi verloop van het drogere deel naar het nattere deel van De Lende."
Een informatie-excursie met informatie over de plannen bij De Hoeve © Omrop Fryslân, Andries Bakker
Tot nu toe speelde de landbouw een grote rol in de omgeving, maar het water krijgt straks meer vrij spel. "De beide polders maken we in open verbinding met De Lende", zegt Smit. "Zo kan het water makkelijker toegang krijgen. Het waterpeil wordt daardoor hoger. Tot nu toe werden de polders bemaald voor de agrariërs die daar zaten. Maar nu die weg zijn, kunnen we die gemalen uitschakelen."

Natuurnetwerk van gebieden

Het geheel wordt ingericht in het kader van Natuurnetwerk Nederland. "Er is ook al een aantal deelgebieden klaar: de Catspolder bij Wolvega en de polder IJkenverlaat. En bij De Hoeve is ook een deelgebied klaar. Daar hebben we ook al maatregels genomen voor het opnieuw meanderen van De Lende."
Egbert Smit en Erik van Turenhout
Naast de waarde voor de natuur wordt er ook gekeken naar wat het gebied op kan leveren voor de mens. "Gemeente Weststellingwerf heeft het Lendedal als recreatief speerpunt. Het meanderen van De Lende is ook gekoppeld aan een reconstructie van een fietspad naast De Lende. Het pad wordt breder en krijgt een betere verharding, daar zijn we druk mee bezig," zegt Smit. Ook komen er kano- en visvoorzieningen.

Tussen biodiversiteit en boeren

De inwoners van omliggende dorpen zijn over het algemeen dan ook blij met het opnieuw inrichten. Erik van Turenhout van het Plaatselijk Belang van De Hoeve vindt het een goede ontwikkeling voor zijn dorp. "Wij vinden biodiversiteit heel belangrijk, maar ook dat het in overleg gaat met agrariërs. Soms kan het even wringen, maar de ontwikkeling is prima."