Klimaatprofessor: "Komst Ban Ki-moon is symboolpolitiek"

07 sep 2021 - 10:48

Dat de oud-secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, in Leeuwarden is om te praten over klimaatverandering, is symboolpolitiek, zegt klimaatprofessor Pier Vellinga.

Pier Vellinga - Foto: ANP

"Het is symboolpolitiek, en dat moet eigenlijk ook wel", zegt Vellinga. "Ban Ki-moon was de baas van de Verenigde Naties, en die hebben een hele belangrijke rol om te zorgen dat niet teveel mensen de dupe worden van klimaatverandering."

Ban Ki-moon is in Leeuwarden, bij de Campus Fryslân, om te praten over klimaatverandering, met onder andere voetballer Arjen Robben. Robben is ambassadeur van een organisatie die onderzoek doet naar de manieren waarop mensen zich aan kunnen passen aan het veranderende klimaat. Ban is voorzitter van die organisatie.

"Op zichzelf is het heel mooi dat we als Nederland zo'n organisatie opgericht hebben, en dat Ban Ki-moon zijn naam eraan verbindt", zegt Vellinga. "En hij komt ook nog langs, maar hij doet verder niet zoveel denk ik."

In Woudsend stonden twee weken geleden meerdere kelders vol water, en in Limburg was de situatie nog veel erger. Daar zijn complete dorpen overstroomd.

Wateroverlast in Woudsend - Foto: CAMJO media

Harm Weistra in gesprek met Pier Vellinga

"Zo'n overstroming helpt om de mensen in Groningen en Rotterdam bij de les te houden", zegt Vellinga. In Groningen en Rotterdam zit de organisatie van Ban Ki-moon, die zich bezig houdt met klimaatverandering.

In de bus

Nederland kan het klimaatprobleem niet alleen oplossen, zegt Vellinga. China en India zijn zo groot, dat de sleutel in die landen ligt.

"We zitten met zijn allen in de bus, en China zit aan het stuur. Wij zitten achterin, en moeten de chauffeur te vriend houden. De ruiten plakken we dicht, want het water komt omhoog. En ondertussen hopen we maar dat de chauffeur niet het ravijn in rijdt."

Juridische plicht

Helemaal niets doen, is geen optie, zegt Vellinga. "Het is een morele plicht, en misschien ook wel een juridische plicht, om andere landen te helpen."

"Nederland is klein. We moeten de eigen tuin op orde houden. Maar we zijn afhankelijk van anderhalf miljard Chinezen en een miljard Indiërs. Dat voelt natuurlijk niet zo lekker. Maar als zij niets doen, dan verzuipen we."

(Advertentie)
(Advertentie)