Stroomkabels Schiermonnikoog niet gecompenseerd door minder gasboringen

06 sep 2021 - 22:53

Ecologische schade door het aanleggen van stroomkabels onder Schiermonnikoog wordt niet gecompenseerd door minder boringen naar gas in de Waddenzee. Dat heeft staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius can Economische Zaken en Klimaat bekend gemaakt in reactie op Kamervragen.

Nationaal Park Schiermonnikoog - Foto: Shutterstock.com (Hollandluchtfoto)

Volgens de staatssecretaris wordt er enkel gas gewonnen als dat veilig kan en er geen natuurschade ontstaat. Compensatie is dus ook 'niet aan de orde'. Yesilgöz schrijft wel bewust te zijn van de 'gevoeligheid van het gebied.' Daarom werkt ze nog aan een programma dat naast het wettelijke natuurherstel en vergoeding van schade komt.

In het najaar verwacht ze nog een onderzoek naar de gevolgen van het aanleggen van stroomkabels langs diverse routes. Tot die tijd zal het rijk geen onomkeerbare stappen zetten.

Route

Veel partijen zien liever de oostelijke route. Maar volgens de staatssecretaris liggen er al meerdere kabels en leidingen, daardoor is daar niet veel ruimte meer. Dat maakt het complexer en risicovoller, tevens zijn er twijfels over tijdige toestemming uit Duitsland. Om de klimaatdoelen te halen moeten er snel windparken worden aangelegd, zo schrijft Yesilgöz.

(Advertentie)
(Advertentie)