Actie bij Noordwolde tegen gasboringen: wetgeving moet anders

Op een actie tegen nieuwe gasboringen in de regio Noordwolde zijn zo'n 120 mensen afgekomen. Het protest werd georganiseerd door de stichting GAS DrOvF. De stichting vindt dat inwoners te weinig invloed op de gaswinning hebben.
Een nieuwe mijnbouwwet is nodig, was de boodschap van de actievoerders:
De actie is het begin van een estafette die in drie provincies wordt gehouden. Gerard van Wijk van GAS DrOvF was verrast door de opkomst, hij had niet zoveel mensen verwacht. "De mensen kwamen niet alleen uit de directe omgeving van Noordwolde, maar ook uit veel dorpen uit de omgeving. Ze kwamen uit Fryslân, Drenthe en zelfs Overijssel."
De stichting is tegen nieuwe gasboringen in de 'kwetsbare natuur en historische werelderfgoedomgeving', zoals de stichting zelf schrijft. Volgens de actievoerders is helemaal niet duidelijk wat de effecten van de gaswinning in de toekomst zijn. Als er al gas gewonnen wordt, wil de stichting goede metingen en een schaderegeling.

Eén politicus

Van Wijk had ook de politiek uitgenodigd. Daar is minder gehoor aangegeven. "Ik heb wel gesproken met Jochem Knol van de provinciale fractie van Grienlinks, maar verder niet veel politici gezien." Knol snapte het gevoel van machteloosheid bij de stichting wel.
"Stop met de gaswinning op land. Bouw dat af, heb een visie als politiek", zei Jeanette van der Velde van de stichting. "Deze mensen willen een statement maken, ze maken zich zorgen en komen daarvoor uit hun huizen."

Gemeenten en burgers met lege handen

Niet alleen in de Stellingwerven, maar ook in Westerveld en Steenwijkerland wordt gas geboord. In het gebied liggen verschillende kleine gasvelden.
© Eigen foto
Volgens Gerard van Wijk van de stichting staan burgers bij de Raad van State bijna altijd met lege handen. Het Rijk beslist over de gasvelden en gemeenten kunnen niet anders dan advies geven. De stichting is bang voor schade en wil niet gedupeerd worden zoals in Groningen het geval was.
"De wetgeving werkt nu tegen", zegt Van Wijk. "Op basis daarvan worden er allerlei besluiten genomen, maar met de huidige wetgeving kunnen we geen verandering teweegbrengen."
Gaswinningsbedrijf Vermilion is begonnen met een procedure om twee nieuwe gasvelden aan te boren tussen Wilhelminaoord en Noordwolde. Het duurt nog een paar jaar voordat de gaswinning er echt kan beginnen.
Terwijl de wereld om ons heen in brand staat en we af willen van fossiele brandstoffen, wordt er toch mee doorgegaan.
Gerard van Wijk van de stichting GAS DrOvF
Het Rijk houdt woensdagavond een informatiebijeenkomst over de nieuwe gaswinning. Daar is de stichting ook bij. "We hebben iedereen ook ervan op de hoogte gebracht, voor zover mensen het nog niet wisten. Laat je stem horen, hebben we gezegd. Genoeg is genoeg."
Van Wijk hoopt dus ook bij die informatiebijeenkomst op een mooie opkomst. "Hoe meer mensen er deelnemen, hoe meer zal blijken wordt dat er weinig tot geen draagvlak is voor al die nieuwe plannen die gesmeed worden op basis van oude concessies. Terwijl de wereld om ons heen in brand staat en we af willen van fossiele brandstoffen, wordt er toch mee doorgegaan."