Natte zomer was een meevaller voor de natuur van It Fryske Gea

06 sep 2021 - 18:54

Nu de herfst voor de deur staat, maakt It Fryske Gea de balans op. Het is een relatief natte zomer geweest en dat kon de natuur wel gebruiken. "Wij hebben drie jaar veel te weinig water gehad. De natuur had eronder te lijden, zelfs bomen gingen dood omdat het te droog was", zegt directeur Henk de Vries van It Fryske Gea.

Bloeiende heide in It Mandefjild op de Heide fan Allardsoog - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

De Vries heeft het over 'lichtpuntjes' die de afgelopen zomer opgeleverd heeft. "Wij hebben gezien dat het met de weidevogels goed is gegaan, dat de heide mooi bloeide en dat sommige planten overmatig hebben gebloeid, terwijl ze dat normaal niet deden. Het kwam goed uit dat er nu veel meer regen was."

Gemiddelde temperatuur

Wel ziet De Vries dat de extremen in het weer aan beide kanten groter worden. Vooral de maanden juli en augustus waren nat en grillig. De gemiddelde temperatuur van 17,7 graden maakte er ook een gemiddelde zomer van, zo blijkt uit de cijfers van het KNMI. Zo'n hele slechte zomer was het dus niet. In Fryslân was er ook nog wel veel zon: in Stavoren konden er zo'n 700 zonne-uren worden genoteerd.

Profiterende kuikentjes

Vooral het broedseizoen kon het natte weer goed gebruiken. "Het ging structureel slecht met de weidevogels. Dat is geen gezeur", zegt De Vries. "Maar dit jaar was het goed: in het voorjaar was het erg nat, daardoor kwam de gras- en kruidgroei wat later op gang. Dan zijn de insecten in de lagere bloemen ook beter te bereiken voor de kuikentjes. Een tweede aspect was dat veel land zo nat was dat het ook nog niet te bewerken was. De vogels kregen meer kansen en tijd om hun jongen groot te brengen."

Directeur Henk de Vries van It Fryske Gea

(Advertentie)
(Advertentie)