LTO niet te spreken over stikstofplan van kabinet; boosheid en onrust bij boeren

Het kabinet heeft grote plannen om boeren uit te kopen of te onteigenen om zo de uitstoot van stikstof terug te brengen. Dat schrijft NRC Handelsblad.
Boeren en landbouworganisaties staan op de achterste poten:
Het zijn twee plannen: de overheid koopt productierechten van veehouders op en haalt ze zo uit de markt. De andere optie houdt in dat de grond wordt opgekocht en het plan is om die om te vormen voor duurzame landbouw. Wat bij deze optie niet wordt uitgesloten, is dat boeren gedwongen worden hun grond te verkopen aan de overheid.
Kij yn it gers © Omrop Fryslân

Boosheid en onrust

Trienke Elshof van LTO Noord vindt het jammer dat dit plan er ligt. "Er staat ook dat LTO heeft meegedacht, maar dat is niet waar." Ze hadden het meteen al druk met reacties van de achterban. "Mails, appjes, telefoontjes, boeren zijn kwaad, het geeft onrust."
Voorzitter Trienke Elshof-Witteveen van LTO Noord © Omrop Fryslân
Ze geeft aan dat er al een plan ligt, Duurzaam Evenwicht, dat ook aan de formatie is voorgelegd. "In dat plan geven we aan hoe stikstof kan worden teruggebracht, maar dan met vrijwillige opkoop in combinatie met innovatie. Dat plan is in overeenstemming met verschillende organisaties bedacht. Ik denk niet dat de gedwongen verkoop efficiënter is. Dit plan roept weerstand op."
Volgens Elshof lijkt het een proefballon. "Wij steunen dit plan in ieder geval niet, en zullen onze achterban adviseren om niet mee te werken. Onze eigen plan biedt wel perspectief."
Trienke Elshof van LTO Noord en verslaggever Gerrit de Boer duidt de kwestie
Boerin en oud-Statenlid Nynke Koopmans uit Tytsjerk, die zich onlangs aansloot bij Belang van Nederland, is woest. Zij ziet niets in de plannen.
Het hele stikstofbeleid is een grote leugen om de grond van de boeren af te pakken.
Nynke Koopmans
"Het is pure waanzin", zegt ze. "Om de ambities waar te maken op het gebied van woningbouw en infrastructuur willen ze overgaan op onteigening. Wat heeft dat met klimaat en milieu uit te staan? Helemaal niets. Het hele stikstofbeleid is een grote leugen om de grond van de boeren af te pakken."

Afhankelijkheid

Koopmans vindt het van groot belang om de grond voor de landbouw te behouden. "De grond is van de boeren, maar het voedsel van het volk. Nederland produceert niet genoeg eten om alle huishoudens genoeg voedsel te geven. Hoe afhankelijk wil je worden van import? Dat moet je niet willen."
Boerin en oud-Statenlid Nynke Koopmans uit Tytsjerk © Omrop Fryslân
Boeren vormen niet het probleem, maar zijn juist de oplossing, meent Koopmans. "Er zijn veel daken waar bijvoorbeeld zonnepanelen op kunnen."
Ze wil het er ook niet bij laten zitten. "Dit is voorbij de grens, maar ze zetten gewoon door. Wij zullen tot de laatste snik vechten voor de landbouw."
Nynke Koopmans