Simon Vuyk: "Vriendschap is de basis van alles, ook in de misdaadjournalistiek"

Vriendschap is de redding van de maatschappij. Dat is de kern van de boodschap van Simon Vuyk uit Harlingen. Vuyk was zondag de zomergast in Buro de Vries.
Vuyk is criminoloog en werkte 31 jaar nauw samen met Peter R. de Vries. Ze waren hele goede vrienden. Misdaad en vriendschap klinkt als tegenstelling, maar door vanuit die vriendschap te werken kan de misdaad ook beter aangepakt worden. Dat vindt Vuyk. Vrijdag begint zijn Vriendschapskaravaan op de bakfiets weer. Zijn eerste halte is dan Ferwert.
Simon Vuyk over de verwerking van het verlies van zijn vriend Peter R. de Vries
Het waren moeilijke maanden voor Vuyk. Aan de ene kant het grote verdriet om het verlies van een goede vriend. Aan de andere kant de druk die er daarna op hem kwam te liggen. Vuyk was met Peter R. de Vries bezig met de zaak-Tanja Groen, de studente die in 1993 verdween. Alle sporen liepen dood. Het werk voor Stichting De Gouden Tip was net een paar weken los.

1 miljoen euro

Het doel om 1 miljoen euro op te halen, werd gehaald. Vorige week was de stille tocht in Maastricht. Simon was daar met de ouders van Tanja. Daarna kwam de moeheid.
Vuyk: "Ik was af. Eigenlijk ben ik te verdrietig om ermee om te gaan en er is weinig ruimte om dat te vertalen in het werk." Vuyk zoekt nu de ruimte om zelf verder te gaan. Met eigen projecten, maar ook in zijn leven reist Peter R. altijd met hem mee.
Simon Vuyk over het werken vanuit vriendschap
Vriendschap is de basis van alles, de kern van ons bestaan. Het is de levensinstelling van Vuyk, die daar altijd mee bezig is. Hij heeft dat meegekregen van zijn vader. Die gaf hem dat mee. En ook in zijn werk is vriendschap van groot belang. Misdaadjournalistiek, waar Vuyk en De Vries samen mee bezig waren, kan ook alleen maar als er vanuit vriendschap wordt gewerkt.
Bij de Tall Ships Races in Harlingen sprak De Vries voor duizenden mensen over vriendschap in zijn werk. Vuyk zegt daarover: "Als je iets wilt doen aan het kwaad, dan moet je dat juist doen door met het goede in de mens aan de gang te gaan."
Simon Vuyk over zijn vriendschapskaravaan
Vrijdag gaat de bakfiets van de karavaan weer de weg op. Na een aantal tochten afgelopen jaar gaat Simon op pad, onder andere met troubadour Bruno Rummler, voor de vriendschapskaravaan. Ze beginnen vrijdag in Ferwert. Daarna volgen meer dorpen in het noordoosten van de provincie.
Elke eerste vrijdag van de maand stapt Vuyk zo op de fiets om mensen met elkaar te verbinden en de vriendschap 'te zaaien': "Het is puur en echt, en fysiek. En vooral positief, radicaal positief!"
Het volledige gesprek met Simon Vuyk