Makers over Hûnekopfilm Stjer: 'Veel plezier en slapeloze nachten'

04 sep 2021 - 15:10

De Friese film van De Hûnekop gaat maandag in première in bioscoop Tivoli in Leeuwarden. De film is gemaakt door Emiel Stoffers en Jeroen Seinstra van de band De Hûnekop en door programmamaker Janko Krist, onder andere bekend van Hea! en Man bijt hond. Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice Bertrie Wierenga speelt ook een rol.

De makers over Hûnekopfilm Stjer:

De makers zitten bij Op en Ut in de studio van Omrop Fryslân. "Ik kijk ernaar uit om in de zaal te zitten en reacties van mensen te zien", zegt hoofdrolspeler Emiel Stoffers van de Friese band De Hûnekop. Emiel speelt zichzelf in de film.

"Wij wilden een Dick Maas-horrorachtige film", zegt Emiel. Een seriemoordenaar doodt aan de lopende band Friese artiesten. Emiel ziet de bui al hangen en vraagt zwerver Freddy, gespeeld door Harm Bakker, zijn plaats in te nemen als de zanger van de band.

De derde grote rol in de film is voor politievrouw Goaiske van Goaitsen gespeeld door GTST-actrice Bertrie Wierenga. Zij spreekt zelf geen Fries. Daar kwam Emiel achter toen hij haar telefonisch vroeg of ze mee wilde doen. Ze heeft het Fries snel opgepikt. Bertrie heeft in Leeuwarden en Hurdegaryp gewoond.

"Focking geniaal"

Hoe is het idee voor de film ontstaan? Jeroen kwam met het idee van een seriële Friese-artiestenkiller. Emiel: "Focking geniaal, dan bellen we ze allemaal op en vragen we ze of ze mee willen doen."

Emiel kwam zelf met het idee van de zwerver, door een vriend die hem vertelde over een dubbelganger/kogelvanger van Sadam Hoessein van Irak. "Dat was een geitenhouder of zo." Hij leefde het luxe leven van de dictator.

Doe maar

Er zitten drie verhaallijnen in de film: de liefdesrelatie van Emiel en Goaitske, de relatie van Emiel met de zwerver eb het verhaal van de moorden. En er zitten ook hilarische reclameblokken in de film.

De inhoud van de film ontstond zo, vertelt Emiel. "Wat we maar bedenken konden, propten we erin. Zo had ik een gek loopje. Janko moedigde mij aan: 'Overdrijf meer'. Dus toen was het: Let's go. Er zit ook veel muziek in de film. Het script en de muziek, alles vloeide er gewoon uit. We hebben onszelf niet ingekaderd hoe het moest. Het was gewoon: doe maar."

Van een dom filmpje voor op Facebook tot de film van twee uur die in première gaat.

Janko Krist
Stjer, Jeroen Seinstra (l.) en Janko Krist (r.) - Foto: Ormop Fryslân, Geertrui Visser

Janko kende Emiel van 'Buorkje foar begjinners' en later van 'Europa foar begjinners'. "Emiel belde mij op een gegeven moment: Wij hebben een idee voor een film. Wil jij het doen?" Janko wist niet hoeveel werk het was en ze eerst 'nee'. "Toen kwam corona. Alles ligt stil en ik zat thuis. Toen hebben we weer contact gehad en is het uit de hand gelopen. Van een dom filmpje voor op Facebook tot de film van twee uur die in première gaat."

De film is met sponsorgeld gemaakt en moet het nu hebben van de kaartverkoop. Janko Krist: "Wij hebben alles gegeven voor de film. Vooral Emiel en ik. Wij hebben er nachten niet van geslapen.

Schreeuwen met drie dekens over het hoofd

Janko en Emiel monteerden in een loods in Leeuwarden en daarna zette Jeroen thuis de muziek en de geluidseffecten erop. Jeroen: "Ik woon in een flatje. Bij het nummer 'Wâldcore' moest ik hard schreeuwen. Dat heb ik gedaan met drie dekens over mijn hoofd. Wij hebben heel veel plezier gehad bij de opnames. Zo lag ik op een gegeven moment tussen de benen van cameraman Jorrit Meinsma met een geleende bladblazer Bertie haar haar aan het blazen."

Janko denkt dat er niet snel weer een Friese film op zo'n grote schaal wordt gemaakt. Dat de film in Fryslân niet zo goed kan lopen, maakt Jeroen zich weinig zorgen over. De hoop is dat het een cultfilm wordt buiten Fryslân. Stjer zal behalve in Fryslân ook in de Pathé-bioscoop in Groningen draaien.

Trefwoorden: 
fries film De Hûnekop Stjer
(Advertentie)
(Advertentie)