Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 9): 'Groeten uit Friesland'

04 sep 2021 - 10:54

Friese folklore en tradities, versterken die de regio? Of is het een blok aan het been dat de vooruitgang tegenhoudt? In 'Groeten uit Friesland' onderzoekt FryslânDOK de waarde fan tradities in de moderne tijd. Te zien op 4 september bij NPO2 en op 5 september bij Omrop Fryslân. Er hoort ook een podcast bij, we praten met Albert van der Zeijden.

Podcast mei Albert van der Zeijden

FryslânDOK brengt bij de Beklimmers-serie een podcast uit waarin de betrokken wetenschappers uitgebreid worden geïnterviewd. Die 'Verhalen van het vlakke land' worden gemaakt door Bart Kingma en Karen Bies. In aflevering 9 een interview met historicus Albert van der Zeijden. Hij werkt bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed.

Hindeloopen

De klederdracht, het schilderwerk en de eigen taal zijn zaken om trots op te zijn, vinden ze in Hindeloopen. In de 17de en 18de eeuw bevoeren de schippers de zeeën en namen spullen mee naar huis overal vandaan. Die Hindelooper cultuur was daarmee het product van een open blik op de wereld.

De Vereniging Aald Hielpen probeert nu om met nieuwe activiteiten jongeren aan zich te binden. Want het dragen van Hindelooper kleren mag niet alleen een kunstje voor toeristen zijn, maar moet ook in de ziel van de Hindeloopers blijven zitten. In FryslânDOK zien we ook de Hindelooper schilder Titus Stallmann die de traditionele schilderkunst wil ontwikkelen voor de toekomst.

Hoepelje in Hindeloopen - Foto: Omrop Fryslân

Kaatsen

Journalist Ate de Jong loopt 's zomers het liefst hele dagen bij het kaatsveld, en hij geniet van de sport en de verhalen. Het is een romantische, maar ook conservatieve wereld. Tegelijkertijd maakte De Jong zich in zijn werk altijd hard voor andere culturele minderheden. Met FryslânDOK praat De Jong over de tegengestelde krachten die hij voelt tussen zijn werk en zijn liefde voor de traditie van het kaatsen.

Ate de Jong - Foto: Omrop Fryslân

Ideeën en idealen

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Albert Jensma, Jan Bensliman en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

FryslânDOK, Beklimmers van het vlakke land, deel 9: Groeten uit Friesland. Dit is een herhaling van 26/27 juni.

Zaterdag 4 september, NPO2 15.30 uur (herhaling op 5 september)
Zondag 5 september Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling elk uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)