100 kilometer wandelen in minder dan een dag: Friese actie voor Haarwensen

Claudia Pool en Jan Feenstra uit IJlst beginnen vrijdag aan een wandeltocht van 100 kilometer, die binnen 23 uur moet worden volbracht. Niet zomaar, maar voor een goed doel: 10 haarwerken van Haarwensen, de stichting die pruiken geeft aan kinderen die kaal worden door bijvoorbeeld chemotherapie of ziekte.
© Shutterstock.com (Gajus)
Claudia Pool werkt als kapster en zijn heeft vanuit haar werk al eerder diverse acties gehouden. "Een aantal jaar geleden heb ik al eens een dag georganiseerd om zoveel mogelijk geld te genereren. Vorig jaar kon het vanwege corona niet doorgaan, toen zei ik: als het volgend jaar weer niet door kan gaan, wil ik iets anders doen. Daar is dit uitgekomen. Het is veel groter dan eerst gedacht, omdat Jan en ik twee gekken zijn die super enthousiast zijn."

Donatie

Pool maakt als kapster van dichtbij mee wat voor impact het kan hebben als je het haar verliest. "Wij krijgen ook volwassenen in de kapsalon die kaal zijn door ziekte. Dan zie je wat het doet als iemand geen haar meer heeft en een pruik draagt. Iemand is meteen anders. Ik heb veel kinderen in de kapsalon die hun haar doneren, dat is fantastisch. Wij knippen ze gratis en sturen de vlechten op naar Haarwensen."
Claudia Pool en Jan Feenstra
Haar compagnon kwam met het idee om ditmaal te wandelen om geld op te halen als actie. "Ik heb hier in IJlst ooit een wandel- en hardlooptocht georganiseerd met een groep. Toen ik met Claudia in contact kwam dachten we voor dit goede doel ook hier aan."
Het wordt echter nog een flinke klus. "We moeten rond de vijf kilometer per uur lopen. We hebben veel meelopers mee, dus daar moeten we ook om denken." Ieder uur lopen er één tot zes meelopers mee, die zich hebben aangemeld en een donatie doen.

Motivatie

"We hopen op veel gezelligheid onderweg," geeft Pool aan. "Iedereen heeft wel een bijzonder verhaal en daar praat je ook met elkaar over. Het motiveert alleen maar om door te lopen. Je wilt niet stoppen", zegt Feenstra.