Vrouwen SC Heerenveen mikken met 'Amerikaanse atleet' op top 4

03 sep 2021 - 06:59

De voetbalvrouwen van SC Heerenveen mikken voor dit eredivisieseizoen op een plek in de top vier. "Al word ik liever één na laatste en win ik de beker", zegt coach Roeland ten Berge. Vrijdagavond begint hun seizoen.

Foto: Fuotbalfroulju SC Hearrenfean

De tegenstander van vrijdagavond, Feyenoord, is nieuw in de eredivisie. Daardoor zitten er nu negen clubs in. Door het oneven aantal is er elke week een club die niet in actie komt. Afgelopen week waren dat de vrouwen van Heerenveen in de eerste speelronde.

Heerenveen is ambitieus. "We moeten rond plek vier kunnen spelen, als we iedereen fit kunnen houden", tinkt Roeland ten Berge. Al hoopt de trainer van de voetbalvrouwen ook mee te kunnen doen om prijzen, zoals de beker en de Eredivisie Cup.

Opleidingsinstituut

Bovendien is het voor de club ook belangrijk om speelsters beter te maken, vindt Ten Berge. "Doel is dat de speelsters zich verder ontwikkelen en we goed voetbal spelen." Maar dat heeft ook een andere kant: "De topclubs halen onze beste spelers hier altijd weg. Het is een mooi compliment als je ziet hoeveel spelers van ons er naar de top drie zijn gegaan."

Financieel blijft het strijden

Het gaat bij de stichting van de voetbalvrouwen ook altijd over geld. Het blijft lastig om het hoofd boven water te houden, doordat het een aparte stichting is die los van de mannen staat. "Het is van maand tot maand doorbuffelen", zegt voorzitter Jessica Roosenburg.

"Dit jaar kunnen we voldoen aan de financiële verplichtingen." Dat komt mede door de 'cashtafette' die de voetbalvrouwen voor de zomer organiseerden. Daarmee werd bijna 65.000 euro opgehaald.

Iedereen is best wel positief over het vrouwenvoetbal, maar dat zien we niet terug in bedrijven die ons willen sponsoren.

Voorzitter Jessica Roosenburg

Het bestuur is nu bezig om ervoor te zorgen dat ze in de eerste maanden van het nieuwe jaar ook alles kunnen betalen. Daarin kunnen bedrijven meer steunen, vindt Roosenburg. "Ik blijf me erover verbazen dat het vrouwenvoetbal door het bedrijfsleven in Heerenveen nauwelijks omarmd wordt. Iedereen is best wel positief over het vrouwenvoetbal, maar dat zien we niet terug in bedrijven die ons willen sponsoren."

Roosenburg heeft wel een oplossing om de geldpijn definitief naar de achtergrond te laten verdwijnen. "Integratie met een betaaldvoetbalorganisatie is noodzakelijk." De voorzitter hoopt ook dat de KNVB aan de slag gaat met opleidingsvergoedingen voor speelsters die weggaan.

Nu krijgt Heerenveen bijvoorbeeld geen geld voor de overstap van Tiny Hoekstra naar Ajax, terwijl ze wel haar hele carrière voor SC Heerenveen heeft gespeeld.

Buitenlandse speelster naar Heerenveen

Om de selectie op een bepaald niveau te houden, kijkt SC Heerenveen naar buitenlandse speelsters. Daarvan staan er met Samantha Dewey (Verenigde Staten) en Francisca Cardoso (Portugal) al twee in de selectie. Er is deze zomer met Kristen McFarland nog één bij gekomen.

"De buitenlanders maken het team echt sterker", vindt Ten Berge. "McFarland is echt een Amerikaanse atleet. Ze heeft op het hoogste niveau gespeeld in de 'college competition' daar. Ze heeft veel ervaring in goede wedstrijden spelen. Ze is een heel erg sterke, balvaste spits."

Of McFarland vrijdagavond mee kan doen, is nog niet helemaal zeker. Ze viel donderdag geblesseerd uit op de laatste training.

Aanvalster zwaar geblesseerd

Die andere spits, Cardoso, is aan het herstellen van een kruisbandblessure. Ten Berge verwacht dat ze snel weer kan aansluiten bij de groep. "Dat ziet er goed uit allemaal. Zij staat op de drempel van dat ze het trainingsveld weer op kan."

De ziekenboeg is verder niet helemaal leeg. Zo heeft aanvalster Danique van Ginkel ook een kruisbandblessure en is Dewey nog niet helemaal fit.

Foto: Orange Pictures

Nieuwe competitie-opzet

met ingang van dit seizoen spelen de eredivisieploegen drie keer tegen elkaar. De afgelopen jaren was het nog zo dat clubs twee keer tegen elkaar speelden en dat er dan een scheiding kwam in een A-poule en een B-poule. In de A-poule strijden vier clubs om het landskampioenschap en in de B-poule spelen vier teams eigenlijk nergens meer voor.

Dit jaar zijn er ook periodetitels te verdienen. De winnaars daarvan spelen uiteindelijk om een andere prijs, de Eredivisie Cub. Heerenveen-coach Roeland ten Berge deed vorig seizoen al een oproep om de competitie te veranderen.

Hij zat ook in een werkgroep van de KNVB om de opzet tegen het licht te houden. Daar is dus nu gehoor aan gegeven. "Daar ben ik heel blij mee. Die harde splitsing tussen beide poules wilde ik eruit hebben", zegt Ten Berge.

De top vier halen, dat is het doel van SC Heerenveen. Het helpt als ze direct een overwinning halen op Feyenoord. Dat moet kunnen, denkt Ten Berge. "We moeten ze niet te veel lucht geven en het tempo hoog houden. Ik denk dat ze moeten wennen om als team te spelen op eredivisieniveau. Ze hebben best een aardig team, maar hopelijk zijn wij al een stukje verder."

Overzicht van de transfers bij SC Heerenveen

NIEUWE SPELERS (DE CLUB WAAR ZE VANDAAN KOMEN) SPELERS DIE WEGGAAN (DE CLUB WAAR ZE NAARTOE GAAN)
Kristen McFarland (Florida State University) Tiny Hoekstra (Ajax)
Dana Foederer (PSV) Jamie Altelaar (Ajax)
Merel Bormans (Standard Luik) Kirsten van de Westeringh (ADO Den Haag)
Claire Dinkla (Ajax) Wiëlle Douma (ADO Den Haag)
Chimera Ripa (VV Alkmaar) Williënne ter Beek (opholden)
(Advertentie)
(Advertentie)