Demissionair minister praat op Schier over gaswinning en stroomkabel

02 sep 2021 - 14:11

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken is donderdag op werkbezoek op Schiermonnikoog. Hij praat met bewoners over plannen voor gaswinning en de aanleg van een stroomkabel onder het eiland door. De inwoners van natuurorganisaties zijn hier niet allemaal voorstander van.

Wurkbesite minister Blok oan Skiermûntseach

Door het werkbezoek van de minister hopen de natuurorganisaties dat hij gaat zien hoe belangrijk de natuur is voor de bewoners en toeristen van het eiland, zegt verslaggever Auke Zeldenrust. Eerder vandaag was de demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat in gesprek met verschillende organisaties.

Thom Verheul is van Beweging Horizon Schiermonnikoog. Ook hij was bij het gesprek. Daarin ging het over de gaswinning en over de keuze om twee hoogspanningskabels dwars over Schiermonnikoog te laten lopen. "We hebben hem erop gewezen dat het heel slecht gaat uitpakken, ook voor het toeristisch product en de natuur", zegt Verheul.

De zaken opnieuw bekijken

Volgens Verheul kwam de demissionair minister met de reactie dat het ministerie opnieuw naar deze zaken kijkt, en dat het "fantastisch zou zijn als uit die nieuwe afweging zou komen dat we het tracé door Schiermonnikoog niet nodig hebben maar dat we het bestaande tracé naar Eemshaven kunnen gebruiken".

Dat is misschien enigszins hoopvol, maar de inwoners, waaronder de burgemeester, riepen in het gesprek ook op om niet iedere keer bij een aanvraag van een oliemaatschappij alles in het natuurgebied om te gooien. "Zoek nou eens uit: wat willen we met het gebied, hoe gaan we de energievoorziening tot 2050, 2060 regelen", zegt Verheul. "Ga dat nou eens in een breed kader bekijken."

"Als tegenvraag vroeg hij: hoe zien jullie de energievoorziening? Toen hebben we wel uitgelegd waar we hier allemaal mee bezig zijn."

'Onrechtmatige daad'

Demissionair minister Stef Blok liet in een gesprek met de inwoners bovendien weten dat hij niet weet hoelang hij deze functie nog zal hebben. "Ik heb erop gewezen dat als hij een vergunning geeft aan ONE-Dyas, dat hij mogelijk medeplichtig is aan het plegen van een onrechtmatige daad."

Na afloop heeft Verheul aan hem een rapport gegeven van de Verenigde Naties. Daar staat in dat Nederland erg slecht zorgt voor werelderfgoed. Verheul: "Toen zei hij: 'dankjewel, dan heb ik nog wat te lezen in de gevangenis'."

Natuurmonumenten en de Waddenverenigingen trekken nu samen op om het natuurgebied meer te beschermen. "Het Waddengebied is voor vogels zo belangrijk, ieder jaar komen vogels hier weer terug. Ze gebruiken het Waddengebied zeg maar als cafetaria, om op te vetten en door te vliegen. Het is het grootste natuurgebied van Nederland", zegt Arjen Kok van Natuurmonumenten.

De aanleg van de stroomkabels in het gebied heeft dan ook grote gevolgen. "Dat is het ministerie nu aan het uitzoeken. Ze komen allerlei obstakels tegen: geulen waar ze nu onderdoor moeten, het Waddengebied met zeegrasvelden, met mosselbanken." Kok denkt dat het uit oogpunt van de wetgeving niet kan. "De kans is groot dat het ook bloot spoelt, dan moet je er weer naartoe."

Alternatief door de Eems

"Het is ook niet gezegd dat het bij deze kabels blijft, dus wij zijn hier fel tegen gekant." Volgens Kok is het alternatief door de Eems een beter plan. "We moeten meer oostelijk aan de rand van het Wad blijven. En misschien moeten we bestaande kabels maar eens opgraven, en daar een dikke kabel voor neerleggen, en daar de nieuwe parken en bestaande parken op aansluiten", zegt Kok.

Ik hoop dat hij voelt: in dit soort natuur moeten we niet dit soort activiteiten doenaan

Arjen Kok van Natuurmonumenten over het werkbezoek van demissionair minister Stef Blok

"Dat is veel duurder, dat begrijp ik wel, maar daarmee kun je de natuur van onze grootste natuurgebied - met werelderfgoedstatus - ontzien."

Op het ogenblik zijn demissionair minister Blok en Arjen Kok van Natuurmonumenten naar natuurgebied De Balg. Arjen Kok: "Ik hoop dat hij voelt: in dit soort natuur moeten we niet dit soort activiteiten doen."

Auke Zeldenrust over het bezoek van demissionair minister Blok aan Schiermonnikoog

"Ik hoop dat bij hem het gevoel is binnengekomen wat eigenlijk die plannen betekenen voor het schitterende natuurgebied van Schiermonnikoog", zegt burgemeester Ineke van Gent fan Schiermonnikoog over het bezoek en de toezegging van Blok. "Het is de ongerepte oostpunt die nog wordt aangetast."

Volgens haar is niemand tegen de windmolenparken, maar moet alles wel in één keer goed worden geregeld. "En daar hebben wij wel grote zorgen over, hoe de plannen er nu voorliggen."

Het signaal van Schiermonnikoog is duidelijk, zegt Van Gent. "Doe het niet, bezint eer gij begint. Zowel met de gasboringen, als ook met die kabelaanlanding zoals die nu gepland is bij Schiermonnikoog."

Burgemeester Ineke van Gent

(Advertentie)
(Advertentie)