Nieuwe slaapvertrekken voor leerlingen Maritieme Academie Harlingen

Leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen kunnen vanaf schoolseizoen 2023-2024 slapen in een nieuw vertrek op het terrein van de school. De drie huidige slaaplocaties gaan in de verkoop. Ze zijn verouderd.
Hier slapen de leerlingen voortaan:
De gemeente Harlingen is akkoord met de nieuwbouwplannen. De drie gebouwen waar de leerlingen nu slapen zijn volgens directeur Arjen Mintjes "niet duurzaam en niet efficiënt."
Het nieuwe gebouw komt aan de oostzijde van de school op een locatie waar nu nog een parkeerplaats is. Naast 150 slaapplaatsen op de meerdere verdiepingen, komt er op de benedenverdieping een gemeenschappelijke ruimte met restaurant en uitzicht over het water. De parkeerplaatsen die verloren gaan, worden aan de andere kant van het gebouw gerealiseerd.
Het ontwerp van de nieuwe slaaplocatie voor leerlingen © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Het gebouw komt op een gezichtsbepalende plek in Harlingen. Daar is volgens Mintjes goed over nagedacht: "Dit is een plek waar een gebouw moet staan met volume en uitstraling. Het college van burgemeester en wethouders, en wij ook, vinden dat het gebouw een mooie uitstraling heeft."
De nieuwe slaapplaatsen zullen ook verder van de andere huizen af komen te liggen. Mintjes: "Ook die bewoners zijn niet ontevreden, natuurlijk."
Hier komt het nieuwe gebouw © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
De nieuwbouw staat helemaal in het kader van duurzaamheid. De directeur zag het niet zitten om de oude gebouwen duurzamer te maken. Na 25 jaar neemt de school afscheid van die locaties. Mintjes hoopt op een maatschappelijke bestemming voor de oude gebouwen. In samenwerking met de gemeente wordt gezocht naar een geschikte koper. Het gebouw aan de Stationsweg heeft de status van monument.
Een van de slaaplocaties heeft een monumentale status © Omrop Fryslân, Earryt Sijens