Bloeddonatie nu ook toegestaan voor homoseksuele mannen met vaste partner

Homo- en biseksuele mannen met een vaste partner mogen sinds woensdag bloeddonor zijn. Jarenlang mochten ze dat niet, later alleen onder de voorwaarde dat ze vier maanden - eerst twaalf maanden - niet seksueel actief zijn geweest. Het COC heeft zich jarenlang ingezet voor deze wijziging van het beleid.
© Shutterstock.com (Lumen Photos)
Het is een stap in de goede richting, maar ze zijn er nog niet, zegt Sebastiaan Velda-Seerden van het COC in Fryslân. "Eigenlijk zou je gewoon geen onderscheid moeten maken", zegt Velda-Seerden. "Als ik bloed wil doneren moet ik nog steeds aangeven of ik hetero- of homoseksueel ben, en of ik een vaste relatie heb of niet."
Hij licht toe: "Als je het vergelijkt met donororganen leveren, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit wat voor geaardheid je hebt, en dan kijken ze gewoon of je gezonde organen hebt of niet. Ik denk dat het met bloed net zo zou kunnen."
Ik denk dat we moeten blijven manifesteren tegen dit soort dingen
Sebastiaan Velda-Seerden fan COC
Velda-Seerden: "Ik denk dat we moeten blijven manifesteren tegen dit soort dingen, en door moeten blijven gaan, vanuit COC, de politiek en vanuit de maatschappij: dat de regelgeving anders moet, totdat het klaar is."

Een deel hangt de vlag uit

Een deel van de homo- en biseksuele mannen zal toch blij zijn dat ze nu bloed kunnen doneren, zegt Velda-Seerden. "Ik denk dat een deel ook uit principe de vlag uithangt, omdat we toch weer iets gelijk zijn aan de rest."
Volgens Velda-Seerden is Sanquin wel bezig met de volgende stap, om te kijken of ze niet alleen mannen met een vaste relatie, maar ook andere homoseksuele mannen bloed kunnen laten geven. "Daar zitten blijkbaar haken en ogen aan, dat zijn ze nog aan het uitzoeken."
Luister hier naar het gesprek met Sebastiaan Velda-Seerden van COC Fryslân