Q&A: "Op elk Fries kampioenschap fierljeppen zijn er verrassingen "

04 sep 2021 - 12:55

Het Fries kampioenschap (FK) fierljeppen is zaterdag 4 september in Winsum. Omrop Fryslân is natuurlijk bij de belangrijkste Friese fierljepwedstrijd van het jaar. Volg het op radio, televisie en online vanaf 13.30 uur.

Sportverslaggever Freark Wijma vertelt alvast wat we kunnen verwachten:

Foto: Martin de Jong / Omrop Fryslân

Wat maakt het FK zo bijzonder?

"Het is voor de meeste Friese ljeppers de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Iedereen droomt van een Sulveren Pols, of een Glêzen Ljepster.

Vijf ljeppers springen in een Friese trui. Dat betekent dat die ljepper klassementswinnaar is in zijn categorie, zeg maar zoals Ajax landskampioen is bij het voetbal. Op het FK begint iedereen weer op nul, dus op papier kun je wel de beste van het seizoen zijn, maar je moet het op die dag nog wel laten zien. En dat spanningsveld maakt het FK nou net zo mooi. Dat geeft het FK een extra dimensie.

Er zijn altijd verrassingen. Zo heeft titelverdediger Rutger Piersma afgelopen seizoen maar een keer een wedstrijd gewonnen. Toevallig was dat het FK. Hij sprong net over de 20 meter en niemand kwam daar meer overheen.

Om tot zulke topsprongen boven de 21 meter te komen, moeten de ljeppers steeds meer risico nemen. Ze wagen meer, zoeken de grens op en die wordt ook iedere keer verlegd. De kans dat het misgaat, is daardoor ook groter en daarom zie je ook vaker natsprongen."

Wisse Broekstra - Foto: Martin de Jong

Wie moeten we in de gaten houden op het FK?

"Hanneke Westert is bij de meisjes echt een kanshebber voor de Glêzen Ljepster. Het zou zomaar kunnen dat zij als meisje de vrouwen verslaat. Maar normaal gesproken zijn Marrit van der Wal en Tessa Kramer de grote kanshebbers voor de wisselprijs. Het is maar net wie die dag het verste springt.

Bij de junioren is Wisse Broekstra iemand om in de gaten te houden. Hij was afgelopen jaar Fries kampioen bij de jongens. Hij heeft het Nederland jongensrecord op 20,72 meter gezet. Het zou zomaar kunnen dat de senioren niet over zijn afstand komen. Oane Galama is evenwel de man in vorm, de concurrentie komt van Sytse Bokma en Nard Brandsma. Ysbrand Galama is de gevaarlijkste outsider."

Jorrit Bouwstra - Foto: Martin de Jong

Het is geen sport voor 'gevulde koeken' zeg maar.

Freark Wijma

Is fierljeppen moeilijk om te doen?

"Het lijkt heel simpel, maar voor de sporter komt er heel wat bij kijken. Er kan veel misgaan onderweg in die acht seconden tussen aanloop en uitsprong.

Het is een hele fysieke sport. Bij de aanloop van 30 meter moet je als een sprinter vol gas geven, dan klim je in de pols met maximale krachtinspanning terwijl je zo'n elf meter boven het water hangt en aan de andere kant val je met een grote klap in het zandbed. Ik kan je vertellen, dat voel je wel in het lichaam hoor. Als je dan vijf sprongen hebt gedaan, ben je kapot. Het is geen sport voor 'gevulde koeken' zeg maar.

Je moet lenig zijn, sterk en vlug, de coördinatie en techniek hebben om de pols recht aan de andere kant te krijgen. Het zou zo een atletieknummer kunnen zijn. Dat zeggen buitenlandse commentatoren ook vaak. Ze zitten er met open mond naar te kijken en verbazen zich erover dat de ljeppers hun voeten niet breken.

Eigenlijk is het een circusnummer, maar ze kijken er vol bewondering en respect naar. Het kan een olympisch onderdeel worden, maar dan moet de rest van de wereld het ook oppikken."

Wat feiten:

  • Een pols (vroeger van hout, toen aluminium en nu van carbon) heeft een maximale lengte van 11,5 meter en daarmee nog een top op van maximaal 1,75 meter
  • Het Friese record staat op naam van Nard Brandsma met 21,68 meter
  • Het Nederlandse record staat op naam van Jaco de Groot met 22,21 meter
  • De winnaar bij de mannen krijgt de Sulveren Pols
  • De winnaar bij de vrouwen krijgt de Glêzen Ljepster
Oane Galama - Foto: Martin de Jong
(Advertentie)
(Advertentie)