Nieuwe petitie tegen gaswinning in Waddenzee: trek vergunning NAM in

01 sep 2021 - 18:58

De Waddenvereniging geeft een nieuwe petitie opgezet om gaswinning in de Waddenzee tegen te houden. Demissionair minister Stef Blok (VVD) gaf afgelopen week groen licht voor het boren bij Ternaard.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

De boorringen kunnen wat de minister betreft in 2023 beginnen. De Waddenvereniging was woest over dat besluit: "Een soort mengeling van ongeloof en woede", zei Frank Petersen toen.

Veel steun

In de afgelopen dagen heeft de Waddenvereniging veel steun gekregen. "Geweldig dat er zoveel mensen zijn die van de Wadden houden en die het Waddengebied willen beschermen", schrijft de vereniging op Twitter. "Nu is het tijd om door te pakken!"

Met de petitie vragen de Waddenvereniging en liefhebbers van het natuurgebied aan de demissionaire minister om de vergunning aan gaswinningsbedrijf NAM toch in te trekken en de Waddenzee te beschermen.

Niet de eerste petitie

Het is niet voor het eerst dat de Waddenvereniging met een petitie tegen de gaswinning in de Waddenzee komt. Begin 2019 bood de club al een petitie aan bij de Tweede Kamer. Frank Petersen dacht toen dat ze met de petitie konden bereiken dat er in de toekomst niet meer naar gas geboord zou worden.

Kamervragen

De Waddenvereniging is niet de enige die tegen het besluit van Blok in actie komt. In de Tweede Kamer stellen de PvdA en GroenLinks vragen aan de demissionaire minister. Afgelopen weekend spraken de Statenfracties van die twee partijen zich al uit tegen de plannen, daar sluit het CDA Fryslân zich nu ook bij aan.

(Advertentie)
(Advertentie)