Operatie Friese Vlag: circustrainer Judith Kroes uit Brussel

31 aug 2021 - 16:26

Van alle landen op aarde is van de vlag een emoji, maar niet van de Friese vlag. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân de Operaasje Fryske Flagge bedacht. De Friese vlag moet in de lijst met emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen in het buitenland hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week: Judith Kroes uit Brussel.

Judith Kroes - Foto: Omrop Fryslân

Judith is 26 jaar en woont in Brussel, maar is geboren en getogen in Leeuwarden. In Brussel werkt ze als circustrainer: een bijzonder beroep. "In Brussel is daar een opleiding voor. Na die opleiding heb ik stage gelopen in een circusschool voor kinderen, waar ik nu nog steeds werk."

Liefde door Saranti

De liefde voor het circus komt van het bekende circus Saranti in Leeuwarden. "Daar ben ik als 8-jarig meisje begonnen. Als je daar eenmaal mee bent gestart, gaat het nooit weer weg. Ik turnde eerst ook nog, maar dat was zo strikt. Er was maar één manier goed en je kon niet zelf wat bedenken. In het circus kan dat wel: er is geen goed of fout. Ik heb bij Saranti gejongleerd, gekoorddanst en op een eenwieler gefietst. De passie is daar begonnen."

Werk van maken

Toen Judith ouder werd, verhuisde zij naar Groningen voor studie. "Toen ben ik bij Saranti opgehouden, al kwam ik er nog wel regelmatig. Ik studeerde kunst, cultuur en media. Het circus raakte wat meer op de achtergrond, maar ik heb mijn scriptie wel over het circus geschreven. Maar ik wist wel: dat is eigenlijk wat ik het allerleukst vind. Toen dacht ik: waarom probeer ik niet gewoon om daar mijn werk van te maken."

Doorgeven aan kinderen

Judith besloot een jaar in een Europees vrijwilligersproject bij een circus in Berlijn te werken. "Daar zeiden ze: als je nog meer wilt doen met het trainen voor het circus, dan moet je naar Brussel. Je leert de basis van alle circusdisciplines, maar ook het doorgeven daarvan aan kinderen. Het circus is meer dan alleen een kunstje doen, maar ook de samenwerking en de creativiteit."

Thuiskomen

Ze werkt nu in Circus Zonder Handen en woont intussen drie jaar in Brussel. Ondanks dat Judith het goed heeft in België, blijft het voor haar fijn om terug te keren naar Fryslân. "Het voelt nog wel als thuiskomen. Brussel is een grote stad, die ook wel anoniem is. Hier is het meer 'ons-kent-ons'."

Judith Kroes uit Brussel

Als zij in Brussel haar Friese trui draagt, zeggen mensen vaak dat ze het een mooie 'hartjestrui' vinden. "Dan vertel ik ze altijd uitgebreid dat het eigenlijk de Friese vlag is."

Met 'Operaasje Fryske Flagge' verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel is om voor elkaar te krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.

Al meer dan 200 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.

(Advertentie)
(Advertentie)