Regenbooglespakket voor acceptatie: "Onbegrip leidt tot agressiviteit"

31 aug 2021 - 11:10

We zijn allemaal anders, maar iedereen hoort erbij. Dat is de boodschap van het nieuwe lespakket 'De Regenboogweken'. Maandag begon IKC Het Palet in Leeuwarden als eerste van dertien basisscholen met de lessen.

Op basisscholen is er niet altijd even veel aandacht voor dingen als seksualiteit en gender. "Er is wel wat, maar dat is vaak met een vingertje", vertelt Aaf Dotinga. En dat terwijl zulke voorlichting nog hard nodig is, zo zegt Janneke Bijlsma. "Het is nodig is zolang er nog commentaar gegeven wordt als twee mannen hand in hand lopen of als iemand in elkaar wordt geslagen als diegene niet wil zeggen wat hun geslacht is."

Nieuwe aanpak

Het nieuwe pakket pakt het dan ook heel anders aan. "We bieden het speels aan, want het is ook voor leraren best lastig om aan te vliegen." Er wordt gebruikgemaakt van zingen, knutselen, dans en theater. "Zodat het een blij pakket is."

De samenstellers van het lespakket putten vooral uit eigen ervaringen. "Ik kom uit een roze gezin, ik ben getrouwd met een vrouw en we hebben twee kinderen", vertelt Dotinga. "Ik merk dat de kinderen op school mijn dochter vragen stellen: 'hé, heb jij twee mama's? Dat vind ik wel een beetje gek'."

Onduidelijkheid en agressiviteit

Dotinga zag ook als docent dat er veel onduidelijkheid is bij kinderen. "Daaruit komt angst en onbegrip, want alles dat 'anders' is kan dreigend of vreemd zijn. Dat levert soms ook agressiviteit op", wijst Dotinga op recente homo- en transfobe voorvallen.

Foto: LEO Middelsé, Larissa Lokenberg

Goed LHBTIQ+-onderwijs kan dus een rol spelen bij het tegengaan van zulke haat. "We hopen dat er door juist in het basisonderwijs meer aandacht te geven, dat er begrip en acceptatie komt. Je mag het vreemd blijven vinden, maar begrip is wel belangrijk om te accepteren dat iedereen anders is.

Geen seksuele voorlichting

Bij de jongste kinderen gaat het niet echt om seksualiteit, vertelt Dotinga. "Het gaat meer om het feit dat het er is, dat iedereen anders is. Daarin zit vooral het stukje seksuele differentiatie. Het is geen seksuele voorlichting. Maar op een basisschool lopen er natuurlijk ook kinderen om die voelen: 'hé, ik word verliefd op een andere jongen.' Op moment dat je met dit project aan de slag gaan, open je dat."

"Het is voor kinderen ook belangrijk dat ze zich kunnen herkennen", vult Bijlsma aan. "Er zijn ook kinderen die twee vaders of moeders hebben. Hoe mooi is het dat het daar ook eens over gaat op school. Iedereen mag zijn wie hij of zij is, het gaat over liefde."

Roze zaterdag

Het lespakket is samengesteld in het kader van Roze Zaterdag. Leeuwarden mag dat dit jaar organiseren, op 16 oktober. "Een mooie aanleiding om in de klas aandacht te geven aan de diversiteit van seksualiteit en gender."

Tot nu toe werden er door dertien scholen pakketten besteld, Bijlsma verwacht dat dat aantal toe zal nemen als het bekender wordt.

(Advertentie)
(Advertentie)