Friso Douwstra volgt Sander de Rouwe op in provinciebestuur

It CDA schuift de Leeuwarder wethouder Friso Douwstra (37) naar voren als opvolger van gedeputeerde Sander de Rouwe.
Friso Douwstra, Sybrand Buma en Sytse Brouwer over de overstap:
"Ik voel me zeer vereerd en ben dankbaar dat de fractie mij voordraagt voor deze post", zegt Douwstra. "Weliswaar verlaat ik op een onverwacht moment de prachtige gemeente Leeuwarden, maar zulke keuzes kún je niet altijd plannen.
"Ik ben bijna 12 jaar raadslid en wethouder van deze prachtige gemeente geweest en heb dat werk met veel liefde voor onze inwoners gedaan met een prachtig team. Met deze nieuwe stap blijf ik me inzetten voor het CDA en voor héél de provinsje Fryslân met een portefeuille die me goed past!"
Friso Douwstra by in CDA-debat yn Ljouwert yn 2017 © ANP
De Rouwe verlaat het provinciebestuur om burgemeester van Kampen te worden. Dat was al langer zijn droom. Zijn vrouw was de eerste die zag dat de vacature geopend zou worden, zei ze eerder. "Toen zei ze Sander, jouw gemeente komt vrij."
Het CDA was al een poosje op zoek naar een opvolger. Die moest niet alleen een ervaren bestuurder zijn als potentie hebben als lijsttrekker bij de komende statenverkiezingen. In Douwstra denkt het Friese CDA die duizendpoot gevonden te hebben.
Toen bekend werd dat De Rouwe ophoudt als gedeputeerde, maakten we deze reportage. "Ik wil terug naar de lokale democratie", zei De Rouwe toen. "Dit zegt mijn hart."
Friso Douwstra is kort geleden gekozen als lijsttrekker van het CDA in Leeuwarden. Dat zit er nu niet meer in, het Leeuwarder CDA zal op zoek moeten gaan naar een alternatief voor Douwstra. Wie dat wordt is nog niet bekend.
In het gemeentebestuur is Douwstra als wethouder verantwoordelijk voor economische zaken, onderwijs, sociale zaken en verkeer. Daarvoor was hij fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad.
In een eerste reactie noemt het Leeuwarder CDA het 'slecht nieuws'. "We zullen deze kundige en aimabele bestuurder zeker missen."

Lelylijn

Douwstra is ook voorzitter van de MIRT-commissie van de noordelijke provincies en grote gemeentes. In die rol heeft hij zich ingezet voor de aanleg van de Lelylijn met als aantekening dat de spoorlijn moet worden gezien als 'vlugge spoorlijn naar Groningen én Leeuwarden', en niet alleen als spoorlijn naar Groningen. Douwstra wordt na Avine Fokkens de tweede Leeuwarder in het college van Gedeputeerde Staten.
Het is de bedoeling dat Provinciale Staten op 22 september over de voordracht van Douwstra stemmen. Dan wordt ook afscheid genomen van De Rouwe.