Friese etappe van Benelux Tour gewonnen door Tim Merlier

Tim Merlier heeft de eerste etappe van de Benelux Tour gewonnen, die maandag door Noordoost-Fryslân werd gereden. In totaal deden er 152 wielrenners uit 22 ploegen mee een de koers van 170 kilometer. Van grote invloed op de koers van de Lauwersmeerwind: 's middags sloeg het peloton uiteen in waaiers.
De etappe van de Benelux Tour ging door Fryslân:
Grote namen als Peter Sagan en Geraint Thomas deden mee, maar ook bekende Nederlandse namen als Tom Dumoulin, Mike Teunissen, Dylan Groenewegen en Wilco Kelderman.
De koers begon in Surhuisterveen en ging onder meer via Burgum, Holwerd, Kollum en Lauwersoog naar Dokkum. De volledige route is hier in detail terug te vinden.
's Middags sloeg de wind het peloton in de omgeving van het Lauwersmeer uiteen in waaiers. Daardoor werden ook de sprinttreintjes van de ploegen kapotgetrokken.

Waaierslachtoffers

Er ontstond een kopgroep, waar ook weer diverse renners uit wegvielen. Remco Evenepoel kreeg te maken met materiaalpech. Hij belandde daardoor in de derde waaier, op meer dan twee minuten achter de kopgroep. Peter Sagan raakte door een val uit de kopgroep.

Merlier wint sprint

Met nog 14 kilometer te gaan zat het avontuur van de kopgroep er echter al weer op. Er volgde een sprint, die gewonnen werd door de Belg Tim Merlier van de ploeg Alpecin-Fenix. Tweede en derde werden Phil Bauhaus en Alvaro Hodeg.
Verslaggever Ben de Jager na de finish
Er was één uitvaller in de koers: Jakob Fuglsang stapte uit de wedstrijd na een crash.
De wielrenners bij het passeren van Burgum © Noordernieuws