Bericht via Instagram brengt Jhondly van der Meer bij nationale elftal Haïti

"Ik kreeg een berichtje via Instagram. De teammanager vroeg of ik wilde komen spelen voor het nationale team van Haïti." Het klinkt als een grap, maar het is de waarheid voor de 19-jarige Jhondly van der Meer van SC Cambuur. Enkele uren na de overwinning op FC Twente stapte hij op het vliegtuig.
Jhondly van der Meer opgeroepen voor Haïti
Van der Meer is geadopteerd en woont sinds zijn zesde in Leeuwarden. De eerste jaren van zijn leven bracht hij door in Haïti. De voetbalbond heeft dat blijkbaar opgepikt en dus kreeg hij via Instagram het berichtje.
"Ik dacht eerst: 'Wat is dit?' Normaal doe je dat rechtstreeks via de club en niet via de speler of via Instagram", vertelt de verdediger. Hij dacht aan een grap en deed er eerst niets mee. "Ik heb het genegeerd, maar ze bleven maar berichten sturen. Toen moest ik er wel iets mee. Een bekende heeft het voor me opgelost en toen zijn we verder gekomen."
Zaterdagavond na de 2-0 overwinning op FC Twente is Van der Meer naar Schiphol gegaan, want tegen twee uur 's nachts moest hij vliegen. De reis gaat naar Bahrein, omdat Haïti daar twee oefenwedstrijden zal spelen. Woensdag tegen Bahrein en zaterdag tegen Jordanië.
Daarna keert Van der Meer terug naar Leeuwarden en dan is hij weer op tijd terug voor het duel van Cambuur met Go Ahead Eagles.
Het is moeilijk te bevatten wat er allemaal op me af is gekomen.
Jhondly van der Meer, aankomend international van Haïti
Een jaar geleden maakte Van der Meer zijn debuut in het eerste van Cambuur. Daarna zat hij wel steeds bij de selectie, maar tot meer minuten in competitiewedstrijden kwam het niet. Toch zien de Leeuwarders het wel zitten met hem. De club wilde zich nog versterken met een rechterverdediger, maar mede door de ontwikkeling van Van der Meer doen ze dat niet. Hij is goed bezig en komt steeds dichter bij invalbeurten.
Dat het zo goed gaat bij Cambuur is ook de reden dat Van der Meer totaal niet nadacht over een oproep voor het nationale elftal van Haïti. "Ik was alleen bezig met Cambuur, ook omdat het goed gaat hier. Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik wil het graag meemaken en vind het een mooie ervaring."
© Dijks Fotografie
Haïti is de nummer negentig van de FIFA-wereldranglijst. Afgelopen zomer deed het land me aan de Gold Cup, het kampioenschap voor landen van Noord- en Midden-Amerika. Daarin verloor Haïti nipt van de Verenigde Staten (1-0) en dik van Canada (4-1), maar werd er gewonnen van Martinique (2-1).
Ook speelde Haïti in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar. Daarin werd het land uitgeschakeld in de een-na-laatste kwalificatieronde door Canada.
Op zaterdagavond is er nog geen sprake van spanning bij Van der Meer. Maar, als hij dan oog in oog staat met de andere spelers van de nationale selectie begint het misschien wel te komen. "Het is moeilijk te bevatten wat er allemaal op me af is gekomen. Als ik er eenmaal ben, dan gaat de spanning nog wel komen. Het is wel iets groots!"
Dat de Leeuwarder goed voorbereid die kant op gaat, mag duidelijk zijn. Want wat nu als hij zich zó goed ontwikkelt, dat straks het Nederlands elftal voor hem op de stoep staat? Kan hij dan nog wel voor Oranje spelen? "Daar is een regel voor. Ik heb er al onderzoek naar gedaan. Dus ik kan nog voor Nederland spelen, als het komt."