Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 8): 'Bezint eer ge begint'

28 aug 2021 - 10:01

De stilte op het platteland biedt ruimte aan bezinning en spiritualiteit. Kan Fryslân daar niet meer mee doen, is de vraag in 'Bezint eer ge begint', deel 8 van de FryslânDOK-serie Beklimmers van het vlakke land. Te zien op 28 augustus bij NPO2 en op 29 augustus bij Omrop Fryslân. Er hoort ook een podcast bij, we praten met Joke Hermsen.

Podcast 'Uit de tijd stappen'

Volgens filosoof Joke Hermsen zijn kalmte en aandacht belangrijke voorwaarden voor creativiteit en helder denken. Kwaliteiten die nodig zijn om veranderingen op gang te brengen. Mensen worden zo opgejaagd door de klok, dat zij vergeten om rust te nemen. Daardoor raken ze uit balans en krijgt één op de vijf mensen een burn-out. In een interview met Bart Kingma zegt Hermsen: 'We moeten zo nu en dan aan de kloktijd ontsnappen. Uit de tijd stappen.'

Hippies in Hantum

Liskje Kuipers was een jaar of acht toen eind jaren 70 de eerste hippies in Hantum kwamen wonen. Het dorp vond het eerst maar niets, maar Liskje vond het prachtig. Zij raakte bevriend met één van hen. Later werd op het land van haar vriendin een boeddhistisch centrum gebouwd. Ook Liskje sloot zich aan bij het boeddhisme.

Liskje Kuipers - Foto: Omrop Fryslân

Boeddhisme

Het centrum in Hantum is er nog altijd en is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de volgelingen van de Karma Kagyu orde - een van de vier hoofdstromingen van het Tibetaans Boeddhisme. Een heilige en bijzonder krachtige plek, zegt Sherab, de beheerder. Jaarlijks reizen honderden mensen naar Hantum om te mediteren en op adem te komen.

Sherab, bewoner Boeddhistisch klooster in Hantum - Foto: Omrop Fryslân

Bezinningstoerisme

Hinne Wagenaar is dominee in Jorwert en initiatiefnemer van Nijkleaster - een gemeenschap die zoekt naar nieuwe wegen voor geloof en spiritualiteit. Er is buiten Jorwert een oude boerderij aangekocht die wordt omgebouwd tot een modern klooster. Er zullen vaste bewoners zijn, maar gasten zijn ook welkom. De Bêd & Brochje in de kerk van Schettens trekt mensen die zoeken naar spiritualiteit en bezinning. Zij slapen in de toren en eten het ontbijt in de consistorie. Het loopt als een tierelier, het 'bezinningstoerisme' zit in de lift. Het kerkbestuur noemt de kerk 'Onze Stille Missionaris'.

In de kerktoren van Schettens - Foto: Omrop Fryslân

Negen afleveringen

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Albert Jensma, Jan Bensliman en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

FryslânDOK: Beklimmers van het vlakke land, deel 8: Bezint eer ge begint. Dit is een herhaling van 5/6 juni.

Zaterdag 28 augustus NPO2 15.30 uur (herhaling 29 augustus 13.10 uur)
Zondag 29 augustus Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling elk uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)