De eerste spelen voor para-atleet Joël de Jong; medaillekans bij verspringen

27 aug 2021 - 16:30

Vijf jaar geleden had hij nog nooit een stap op de atletiekbaan gezet en nu staat hij op de Paralympische Spelen in Tokio. Het gaat hard met de sportcarrière van para-atleet Joël de Jong uit Harlingen.

Joël de Jong over zijn kansen

In Tokio heeft hij zich gekwalificeerd voor twee onderdelen: het verspringen en de 100 meter sprint. Op dat eerste onderdeel is hij zelfs medaillekandidaat.

Een week voordat de para-atleten in het vliegtuig naar Tokio stappen, treffen we Joël de Jong op de atletiekbaan in Papendal. Met zijn trainer Guido Bonsen zet zij de spreekwoordelijke puntjes op de i. Zo wordt er nog naar de start gekeken.

"Ik moet mijn linkerbeen minder ver vooruit zetten", legt hij uit wanneer hij een paar keer de start oefent. "Ging goed Joe!" roept trainer Bonsen vanaf de andere kant van de baan. Joe? Hij heet toch Joël?

"Iedereen heeft hier eigenlijk wel een bijnaam", vertelt trainer Bonsen "Joe rijmt op veel dingen: Tokio Joe, Joe the show schijnt een tv-programma te zijn en hij studeert voor fysioterapeut, Joe de fysio."

Op de sprint staat het limiet voor de Paralympische Spelen op 12,60 seconden. Dat limiet heeft Joël de Jong op een hele seconde niet gehaald. Wel verbeterde hij het afgelopen jaar zijn tijd enorm: van 13,28 naar 12,65 seconden. Met deze tijd is hij zevende van de wereld.

Volgens zijn trainer is het daarom niet meer dan terecht dat Joël ook op dit onderdeel voor Nederland mag uitkomen. Voor Joël bleef het tot eind juli spannend, pas toen kreeg hij definitief groen licht van het NOC*NSF.

Medaillekandidaat bij verspringen

Bij het verspringen staat hij op dit moment met een persoonlijk record van 6,81 meter derde op de wereldranglijst. Het podium is dus in theorie haalbaar. Achter hem ligt het veld wel heel dicht bij elkaar, maar Joël is nog niet uitgegroeid.

"Ik moet gewoon iets sneller in de aanloop om ook verder te kunnen springen en dat lijkt de goede kant op te gaan." Het gat met de nummer één en twee van de wereld is groot, maar wie weet. Joël is een jongen die denkt in mogelijkheden.

Volgens Trainer Bonsen is het een groot talent van Joël dat hij precies aanvoelt hoe hij de blade moet neerzetten en buigen om er het meeste uit te halen. Bovendien is hij niet bang en is zijn aanloop het afgelopen jaar een stuk sneller geworden.

De Coach van Joël de Jong over zijn kansen en talent

Hij heeft zich zo bizar verbeterd afgelopen jaar.

Coach Guido Bonsen

Als vierjarig jongetje krijgt Joël kanker in de botten van zijn linkerbeen. Een jaar later moet zijn been tot boven de knie geamputeerd worden. Maar Joël heeft altijd gesport: voetballen en tennissen. Tot zijn veertiende voetbalde hij bij VV Harns. Hij moest daarmee stoppen, omdat zijn prothese niet meer tegen de steeds fellere duels kon.

Iedere week bij de prothesemaker

"Bij het blokken van de bal, brak vaak mijn voet af. Eigenlijk zat ik elke week bij de prothesemaker om mijn prothese te laten repareren." Via deze prothesemaker kreeg hij de mogelijkheid eens een blade te proberen. Er gaat een wereld voor hem open.

Hij blijkt talent te hebben. Al snel staat hij drie keer per week op de atletiekbaan en breekt hij het ene naar het andere Nederlandse record bij het verspringen en op de sprint. Sinds 2019 traint hij bij Team Para Atletiek in Amsterdam bij coach Guido Bonsen. Daarom is hij twee jaar geleden naar Amsterdam verhuisd, waar hij ook de opleiding tot sportfysiotherapeut volgt.

Door corona nu al naar de Spelen

Zijn coach, Guido Bonsen, stelt dat Joël de Jong de Spelen niet gehaald had als ze afgelopen jaar waren doorgegaan. Toen was zijn pupil nog niet zover. "Hij heeft zich zo bizar verbeterd afgelopen jaar. Hij hoort er echt bij. Het is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een grote jongen geworden in de paralympische sport."

Dat liet hij letterlijk wel blijken bij het passen van de kleren. Joël moest afgelopen jaar zijn kledingmaten doorgeven, maar bij het passen van de kleren, een kleine twee weken geleden, bleek dat hij van alles een maat groter moet hebben.

Coach Guido Bonsen

Wanneer komt Joël de Jong in actie op de spelen:

Zaterdag 28 augustus, 12.51 uur, verspringen

Zondag 29 augustus, 14.41 of 14.47 uur heats 100 meter

Zondag 30 augustus, 13.33 uur finale 100 meter, als hij die haalt

(Advertentie)
(Advertentie)