VIDEO: Op camping Het Wad op de Afsluitdijk 'kent en helpt iedereen elkaar'

27 aug 2021 - 09:02

Midden op de Afsluitdijk, ter hoogte van Breezanddijk, wordt al meer dan zestig jaar gekampeerd. Er is geen stromend water en er zijn maar weinig voorzieningen. Toch willen de kampeerders voor geen goud hun plekje inruilen voor een ander. Het is vooral de saamhorigheid wat camping Het Wad uniek maakt. Iedereen kent elkaar, helpt elkaar en zorgt voor elkaar.

Camping Het Wad op de Afsluitdijk

Greta Volders is voorzitter van Zeehengelsport- en kampeervereniging 'Het Wad' en legt uit wat de camping zo bijzonder maakt: "Je zou het niet zeggen dat het hier zo speciaal is. Er is geen water of riool en pas sinds kort elektriciteit. Maar er is vrijheid, gezelligheid, saamhorigheid. Hier kent iedereen elkaar, helpt elkaar. Er staan soms wel vier generaties op de camping."

De 91-jarige Hayo Kloen is de langst zittende kampeerder. Zo'n 60 jaar geleden kwam hij er voor het eerst. "Ik had in een boekje gelezen dat je hier lekker kon vissen. En ik ben er gebleven", vertelt hij. Tegenwoordig wordt er geen vis meer gevangen, maar Hayo is altijd gebleven. "Dit is mijn leven, mijn alles."

Een grote familie

De kampeerders vormen samen één grote familie. Ze hebben een loods gebouwd, die dienst doet als kantine. In het vakantieseizoen wordt er gekaart en bingo gespeeld. De bingoavonden worden verzorgd door Jannie Norder. Met trots laat ze de prijzenkast zien. "Hier is ook een speciaal hoekje met spullen voor de kinderen, voor de kinderbingo", vertelt ze.

Hoewel de omgeving volop in ontwikkeling is, zijn er geen plannen om iets met het gebied van de camping te doen. Voorlopig staan de kampeerders nog met veel plezier midden op de Afsluitdijk.

De komende jaren ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater.

In 32 reportages, evenveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen Omrop Fryslân en NH Media het verhaal van het iconische bouwwerk door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Alle verhalen en het andere nieuws over de Afsluitdijk zijn te vinden op onze themasite.

Trefwoorden: 
camping Afsluitdijk Het Wad
(Advertentie)
(Advertentie)