Rechtbank: Inspectierapporten Tjalling Koopmans College mogen gepubliceerd worden

25 aug 2021 - 18:35

Het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp heeft niet gelijk gekregen van de rechtbank in Den Haag. De school voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) is het niet eens met de inhoud van de inspectierapporten en probeerde te voorkomen dat de rapporten gepubliceerd werden. Dat verzoek is door de rechter afgewezen.

Het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp - Foto: Omrop Fryslân, Theo Ligthart

In de rapporten staat een hoop kritiek op het financiële handelen van het bestuur. Eén van de punten is bijvoorbeeld dat de vrijwillige bijdragen van ouders, die voor taalreizen is bedoeld, 'niet in de schoolexploitatie is verantwoord'.

Ook is er een kritisch oordeel over de kwaliteit van het onderwijs. Volgens het SvPO zou de inhoud van de rapporten onrechtmatig zijn. Maar de rechter heeft geoordeeld dat dat niet zo is. "De slotsom is dat noch de wijze van totstandkoming, noch de inhoud van de rapporten voorhand onrechtmatig worden geacht."

Niet de eerste keer

Het is de derde keer in korte tijd dat het bestuur van de school door de rechter op de vingers is getikt.

De eerste zaak was voor de rechtbank in Amsterdam. Daar probeerde de directie publicatie van zestien rapporten van de onderwijsinspectie tegen te houden, twee voor elke locatie van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs.

Eén van de argumenten destijds was dat de inhoud nog werd aangevochten en dat er geen sprake kon zijn van publicatie. De rechter dacht daar anders over. De rapporten over de acht verschillende vestigingen zijn kortgeleden gepubliceerd.

Kritische docent ontslagen

De tweede zaak was voor de rechtbank in Leeuwarden. Daar eiste docent Bert Mul dat hij het schooljaar mocht afmaken. Hij werd ontslagen nadat hij zich bij Omrop Fryslân kritisch uitgelaten had over het grote verloop onder docenten bij de vestiging in Hurdegaryp. Mul mocht van de rechter het schooljaar afmaken op het Tjalling Koopmans College.

(Advertentie)
(Advertentie)