Partij voor de Dieren biedt petitie aan tegen het afschieten van damherten

25 aug 2021 - 18:08

De Partij voor de Dieren vindt dat damherten thuishoren in de bossen bij Katlijk, Mildam en Oranjewoud. Ze mogen niet worden afgeschoten. Daarom hebben ze woensdag een petitie aangeboden aan commissaris Brok. Die petitie is zo'n 1.300 keer ondertekend.

Partij voor de Dieren biedt petitie aan tegen het afschieten van damherten

Zo'n twintig demonstranten liepen in stille optocht naar het provinciehuis als protest tegen het voornemen van Gedeputeerde Staten om zo'n 150 damherten af te schieten. Dan blijven er zo'n tachtig beesten over. "Dat is voor ons geen optie", zegt Statenlid Menno Brouwer fan de Partij voor de Dieren. "Je moet als mens en dier samenleven en niet naar het geweer grijpen. Bovendien mag het niet zomaar. Het zijn beschermde dieren."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De provincie Fryslân wil de dieren schieten onder andere vanwege de verkeersveiligheid. Een te grote populatie van damherten zou gevaarlijke situaties kunnen opleveren, bijvoorbeeld op de N380 tussen Oudeschoot en Donkerbroek.

Volgens Brouwer zijn er andere oplossingen te bedenken. "Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verlagen van de snelheid, snelheidsremmende maatregelen of wildspiegels die in Overijssel ook worden gebruikt worden en heel goed werken."

Mocht de provincie toch beslissen om jagers opdracht te geven ze af te schieten, dan volgt de stap naar de rechter.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Hein van der Vliet woont in het gebied van de damherten. Hij is een van de initiatiefnemers voor de petitie die hij persoonlijk aan commissaris Brok aanbood . Van der Vliet ziet de harten regelmatig en geniet ervan, zegt hij. "En niet alleen ik. Veel toeristen komen hier om de damherten te zien."

Hij noemt het verschrikkelijk als jagers mogelijk toestemming krijgen om te schieten. "Dan komt het niet goed. Dan vliegen ze in paniek alle kanten op en zorgen ze voor veel gevaarlijkere situaties als waar de provincie nu bang voor is."

Statenlid Menno Brouwer van de Partij voor de Dieren en Hein van der Vliet

Trefwoorden: 
petitie damhert
(Advertentie)
(Advertentie)