Drie generaties op een kaatsveld: Jennie Terpstra in voetstappen van moeder en oma

Na eerder al oma Hennie en moeder Joke staat woensdag ook Jennie Terpstra op de Dames PC. Met Anna-Brecht Bruinsma en Anne Monfils wil ze voor een stunt zorgen in Weidum. Volgens oma en moeder maken ze kans.
Drie generaties ervaring op een kaatsveld
"Als je meedoet, dan maak je kans", zegt moeder Joke Koldijk. "Maar je moet het partij voor partij bekijken, niet verder dan de eerste omloop."
Volgens moeder Joke heeft Jennie het altijd op eigen kracht gedaan. "Ze wilde graag heel veel trainen. We hebben wel 100.000 ballen op het kaatsveld van Mantgum voor haar aangegooid, zodat ze maar kon slaan." En in het weekend naar de wedstrijden. "Elke zaterdag en zondag, als ze moest kaatsten, was ik er ook bij. Ik heb bijna niets gemist."
Het niveau van nu is veel hoger dan in de tijd van oma Hennie Koldijk. "Ze slaan veel beter, ze hebben veel betere trainingen gehad. Wij hadden in die tijd helemaal geen trainingen."
Jennie Terpstra, Hennie Koldijk-Smink en Joke Koldijk © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Dus oma kan het niet meer van Jennie winnen. "Maar van Joke heb ik ook al verloren. Toen was het ook al: 'Bliksem, je wordt ouder, moeke.'"
Net als moeder Joke is oma Hennie er zo vaak als mogelijk bij. En dan zegt ze ook wel eens was, al zit Jennie daar niet altijd op te wachten. "'Ja beppe'. is het dan."

Veel geleerd

Volgens Jennie heeft ze veel geleerd van haar moeder en oma. "Je krijgt het van huis uit mee. En nu weet ik zelf wel hoe het moet, maar zo nu en dan zie je het van buiten het veld beter dan in het veld zelf. Zonder moeder en oma had ik hier niet gestaan."
De PC is in mijn beleving wel eens wat overschat.
Moeder Joke Koldijk
Of Jennie de PC wint of niet, daar valt of staat de carrière niet mee, vindt moeder Joke. "De PC is in mijn beleving wel eens wat overschat. Het is een hartstikke mooie partij, maar het moet niet allemaal om de PC draaien. Als ze er plezier in hebben, de sport mooi vinden en met elkaar beter worden, dat is ook een heel mooi proces."
Het partuur van Jennie Terpstra speelt woensdag in de eerste omloop tegen Wybrig Bakker, Corry Kroondijk en Fiera de Vries.
De Dames PC is woensdag de hele dag live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio en online, en vanaf 14.00 uur ook op televisie.