Van Hurdegaryp naar Portugal: jonge familie wil duurzaam dorp bouwen in de bergen

24 aug 2021 - 19:43

Frank Kroondijk en Janneke Wittebol uit Hurdegaryp laten bijna alles achter om in het bergachtige gebied van Serra da Estrela in Portugal een nieuw dorp te bouwen. Dat dorp op schaal moet een groot experiment met een circulaire economie worden. Internationale studenten krijgen er alle ruimte om na te denken over een duurzame manier van leven. Een 'laboratoriumomgeving' noemt Kroondijk het.

Frank Kroondijk en Janneke Wittebol laten bijna alles achter

"Een heel avontuur", zo omschrijft Janneke de stap die de huishouding zet. Spanning over hoe het straks met de kinderen komt, daar zitten de ouders misschien wat mee. Nog maar drie weken geleden werd Floris, de jongste spruit van de familie geboren. De andere kinderen, Abel en Anna, zijn al wat ouder.

"Wat willen we eigenlijk?"

Terwijl haar leeftijdgenootjes straks weer naar school gaan, blijft Anna nog even thuis. Dadelijk in Portugal zal ze de draad weer oppakken en een nieuwe taal leren. Maar nu eerst vader en moeder helpen met het inpakken van alle spullen in het rijtjeshuis in Hurdegaryp.

Kroondijk en Wittebol hebben beiden hun filltime baan opgezegd om het roer om te gooien. Janneke: "Het idee begon drieënhalf jaar geleden. Van ja, wat willen we eigenlijk? Toen begon het idee te leven. Zouden we naar Portugal willen?"

Een brug naar Friesland

Ze verlaten Fryslân nu voor een nieuw leven. "We trekken de deur dicht, maar aan de andere kant houden we de deur open. We blijven een brug vormen naar Fryslân", zegt Kroondijk.

Janneke Wittebol en Frank Kroondijk met hun kinderen Floris, Anna en Abel - Foto: Omrop Fryslân, Earryt Sijens

Het idee is dat ze bij het vormgeven van het dorp hulp krijgen van zo'n 25 studenten van verschillende opleidingen. Studenten van de landbouwschool zullen onderzoeken hoe ze gewassen circulair kunnen verbouwen, met zo weinig mogelijk afval. Het eten kan dan weer verkocht worden aan toeristen. Studenten van de hotelschool zullen zich richten op het ontvangen van die toeristen en hoe ze dat zo duurzaam mogelijk kunnen doen.

Studenten mogen experimenteren

Het werkt dadelijk in Portugal voor de studenten net even anders dan ze gewend zijn. Frank Kroondijk heeft een tijd in het onderwijs gewerkt en heeft een heldere filosofie. Waar normaal gesproken elk semester vastgesteld wordt welke lesstof er geleerd moet worden, wil hij dat studenten een creatief idee uitwerken en leren door te experimenteren. Dat kan in de vorm van een stage, maar ook het oprichten van een eigen bedrijf is een mogelijkheid.

De plannen zijn nog niet in beton gegoten. Anders is ook dat de studenten 24/7 bezig zullen zijn met hun projecten in dit dorp. Dat sluit voor een deel aan op de wensen die er zijn bij bijvoorbeeld de hotelschool van NHL Stenden, zegt docent Dirk Dijk: "Wij willen dat stukje ondernemerschap meer vervlechten in ons onderwijs."

Verbinding met Fryslân

De link met Fryslân zal blijven. Frans krijgt bijvoorbeeld hulp van de vereniging Circulair Friesland. "Wij willen als regio in Europa vooroplopen op het gebied van circulariteit", zegt programmaleider Heleentje Swart.

"Het is ook niet zo dat het daar beter is dan hier", zegt Kroondijk. In de regio waar het dorp komt zijn veel problemen die ook in Fryslân spelen: braindrain, oftewel het vertrekken van hoog opgeleide mensen, en vergrijzing. De kennis die in het dorp wordt opgedaan, kan ook in Fryslân worden ingezet, zo is de verwachting.

Heleentje Swart van Circulair Friesland en Dirk Dijk van NHL Stenden over het project

(Advertentie)
(Advertentie)