Liggen de handschoenen van de abt van Claercamp in Franeker?

21 aug 2021 - 22:17

Conservator Marjan Brouwer van Museum Martena in Franeker wil ontzettend graag weten hoe oud de handschoenen zijn, die al jaren in het museumdepot liggen.

Oude handschoenen - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Brouwer heeft aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gevraagd om vast te stellen of de handschoenen uit de 16de eeuw komen. Ze kon dat gemakkelijk doen, want de Rijksdienst had dit weekend een laboratorium op locatie ingericht in het Franeker Museum.

"Ik zou willen dat de handschoenen in de 16de eeuw zijn gemaakt. Dan zouden ze van de abt of van de prior van klooster Claercamp kunnen zijn", vertelt Brouwer.

In de middeleeuwen stond het klooster Claerkamp in Rinsumageast. Op het hoogtepunt waren er 700 monniken en zelfs de koning van Frankrijk zou er zijn geweest, omdat hij het als een belangrijke machtsfactor beschouwde.

Er is niets meer van over. Aan het eind van de 16de eeuw is het steen voor steen afgebroken. Fryslân was bang dat de Spanjaarden het klooster in de Tachtigjarige Oorlog zouden overnemen.

Van eeuwenoud textiel bepalen hoe oud het is, is nog niet zo eenvoudig, zegt Sanne Berbers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

"Dan moeten we - in overleg met de eigenaar - een monster nemen van de rode stof, en die in ons lab in Amsterdam onderzoeken. Maar we gaan zeker kijken of we de theorie van Museum Martena kunnen bevestigen."

Kijk hier naar de reportage

Het is voor het eerst sinds de coronapandemie dat de Rijksdienst een tijdelijk laboratorium in de regio opzet.

"Musea in de Randstad weten ons wel te vinden, maar we zijn er voor heel Nederland. Wij komen daarom graag naar de regio om vragen van musea ter plekke te onderzoeken. Wij worden altijd blij van nieuwe objecten."

Vlekkerige Radboud

Een blikvanger in het tijdelijke lab is een groot portret van koning Radboud van de gemeente Medemblik. Het schilderij ziet er wat vlekkerig uit en is toe aan restauratie.

De gemeente wil graag meer informatie over de leeftijd van het schilderij en de lagen verf die erop zitten.

De Rijksdienst laat het schilderij met röntgenstralen en een laserapparaat analyseren. "We vermoeden dat het om het oudste schilderij van koning Radboud gaat. Maar het bepalen van de precieze ouderdom van een eeuwenoud schilderij is een puzzel."

Het schilderij van koning Radboud wordt onderzocht - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Verschillende andere musea weten het tijdelijke lab van de Rijksdienst in Franeker ook te vinden.

Het verzetsmuseum kwam langs met afscheidsbrieven van de verzetsstrijders Lolle Rondaan en Folkert Bergsma. In de brieven stonden passages die onleesbaar zijn gemaakt met een paars potlood.

Met een multispectrale camera werd geprobeerd om de tekst achter het paarse potlood weer terug te halen. Omdat dit onvoldoende lukte, gaan de brieven binnenkort naar het lab in Amsterdam voor verder onderzoek.

(Advertentie)
(Advertentie)