FryslânDOK 'De Joadske Brulloft' op filmfestival in Colombia

21 aug 2021 - 13:27

De FryslânDOK De Joadske Brulloft wordt zondag vertoond in Colombia, op het internationale filmfestival FICCI in Cartagena. Het FICCI is het eerste en oudste filmfestival in Latijns-Amerika. De documentaire is ondertiteld in het Spaans, maar wordt vertoond onder de Engelse titel Jewish Wedding.

Foto: Omrop Fryslân

De film die een Noorderkroon won op het Noordelijk Film Festival vertelt het verhaal van Barend en Mimi Boers, die in de oorlog vluchtten voor vervolging en zeven maanden onderweg waren naar vrijheid. Hun kinderen Yvette, André en Marion ontdekken in de documentaire wat hun ouders op de vlucht meemaakten, en over hun doodsangsten en geluk.

Colombiaanse schakel

De schakel in deze vertoning is Eyal Boers, kleinzoon van Barend en Mimi. Hij is getrouwd met de Colombiaanse Diana Rubine. Samen hebben ze twee dochters en een zoon.

Marion Coronel, André Boers en Yvette Markens - Foto: Omrop Fryslân

Eyal Boers: "Daniel, onze zoon, is dus half Colombiaans. Hij is het enige achterkleinkind van Barend en Mimi Boers die de naam Boers draagt. Mijn grootouders, zijn overgrootouders dus, vluchtten in 1943 in de oorlog uit het bezette Amsterdam. Mimi Dwinger kwam uit Leeuwarden."

Het hartverscheurende familieverhaal is dus ook zijn familieverhaal. Dat feit maakt de film interessant voor Colombia. Bovendien heeft het land altijd veel vluchtelingen opgenomen.

In gesprek met het publiek

Regisseur Annet Huisman zal zondagavond online met André Boers (vanuit Israël) en met Eyal Boers en Diana Rubine over de film praten met het publiek op het festival in Cartagena.

(Advertentie)
(Advertentie)