Emmers mee en het land in: 'Brommels!' houdt bramentraditie al 10 jaar overeind

Brommels! mag dit jaar een jubileum vieren. Het Wâldpyk bramenfestijn wordt volgende week voor de tiende keer georganiseerd door vrijwilliger. "Het evenement groeit nog steeds", vertelt secretaris Betty Schotanus van de commissie. Vanwege het jubileum wordt er woensdag ook een huis-aan-huisblad verspreid in de Wouden.
© Brommels!
Het evenement is ieder jaar in het vierde weekend van augustus. "Vorig jaar zijn er boeren in de oosthoek bij gekomen. Bij Augustinusga en Surhuizum, bij Rottevalle hebben we nu een atelier en natuurtuin. Damwâld doet ook nog niet zo lang mee", zegt Schotanus.
Bij alle deelnemende boeren staat een paarse vlag in het land en als het hek open staat, zijn mensen welkom om bramen te zoeken in de elzensingels en houtwallen.

Uniek coulissenlandschap

Het feest bestaat 10 jaar en zo lang is Schotanus er ook al bij betrokken. "Ik denk dat de magie het landschap is. Natuurlijk komen er ook mensen die vooral flink bramen willen zoeken, maar anderen komen om gewoon eens te kijken op locaties waar je ooit nooit komt. Het zijn allemaal mensen die er graag even op uit gaan."
Voor het zoeken van bramen heeft Brommels! tips op een rijtje gezet. Alles is terug te vinden op de website van het evenement.
De omgeving speelt daar een belangrijke schakel in. "We hebben het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, een uniek gebied. Dat zo'n coulissenlandschap bij ons nog bestaat is heel bijzonder", zegt zij.

Braamtraditie

Bovendien gaat het om een traditie, zo vult Henk Pilat aan. "Je haalde een emmer vol op, verwerkte het met een zeef en op zondag had je bramensap." Pilat zit vanuit Stichting Wâldfrucht in de commissie en is ook van Voedselbos Egypte en de streekproducten van Op 'e Stâl in Buitenpost.

Wandelen bij Egypte

Het Voedselbos in Egypte, de buurtschap tussen Buitenpost en Zandbulten, doet ook mee aan Brommels!. "Ik ben als Egyptenaar geboren. We hadden daar al lang een duindoornplantage, die hebben we als familie omgebouwd als Voedselbos. Nu met Brommels! hebben er er een pop-up-wandelroute naar toe gemaakt. Het is zo'n twee kilometer lopen. In het Voedselbos staan natuurlijk bramen, maar ook duindoornen en kruiden."
Betty Schotanus en Henk Pilat
Naast dat Brommels! tien jaar bestaat is 2021 ook het jaar van het Nationaal Landschap. Daarom is er met vereniging Noardlike Fryske Wâlden en Afûk ook een speciaal Tomke-themaboekje uitgebracht.