Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 7): Meer democratie op het platteland

21 aug 2021 - 10:06

Fryslân als proeftuin om te experimenteren met democratische vernieuwing. Daarover gaat deel 7 van de FryslânDOK-serie 'Beklimmers van het vlakke land'. Te zien op 21 augustus bij NPO2 en op 22 augustus bij Omrop Fryslân. Er hoort ook een podcast bij, we praten met Caspar van den Berg.

Podcast 'Beklimmers' met Caspar van den Berg

Fryslân zou weleens een ideale plek kunnen zijn om te experimenteren met nieuwe vormen van democratie. In de podcast 'Beklimmers' praat Bart Kingma met hoogleraar 'Global & local governance' Caspar van den Berg. Die wil Fryslân en Zeeland aanwijzen als laboratoria voor een democratisch experiment.

Van den Berg vindt dat de toenemende macht van 'tussenlagen' zoals de Veiligheidsregio een bedreiging vormen voor de democratie. Zulke uitvoeringsorganen kunnen beter vallen onder het provinciebestuur.

Burgertop

Riejanne Bouma uit Warns wil een stap verder. Ze denkt dat burgers direct moeten meepraten over grote maatschappelijke besluiten. Bouma was één van de initiatiefnemers van de Friese Burgertop in 2020. Johannes Lankester uit Loënga helpt initiatiefnemers met nieuwe ideeën hun weg te vinden in het labyrint van regels en wetten die overheden klaar hebben liggen om de vernieuwers te ontmoedigen. Lankester zet zich in om overheid en initiatiefnemers met elkaar te verbinden, soms tegen de klippen op.

Burgertop 2019 - Foto: Marije Dijkstra

Wetenschap en platteland

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Albert Jensma, Jan Bensliman en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

FryslânDOK: Beklimmers van het vlakke land, deel 7: Meer democratie op het platteland. Dit is een herhaling van 22/23 mei.

Zaterdag 21 augustus, 15.30 uur, NPO2 (herhaling 22 augustus 13.10 uur)
Zondag 22 augustus, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling elk uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)