Friese fracties PvdA en GroenLinks zien landelijke samenwerking wel zitten

20 aug 2021 - 14:01

De Tweede Kamerfracties van PvdA en GroenLinks willen samenwerken om uit de impasse van de formatie te komen. De fracties komen met die oplossing nadat VVD en CDA gezegd hadden niet met beide partijen in een kabinet te willen zitten. Wat denken de provinciale fractievoorzitters van PvdA en GroenLinks hiervan?

Foto: ANP

De PvdA en GroenLinks zouden bereid zijn om in het kader van de coalitie nauwer met elkaar samen te werken. De formatie ligt ingewikkeld, omdat de PvdA en GroenLinks aangegeven hebben uitsluitend samen mee te willen doen aan de coalitie. VVD en CDA zeggen dat een vijfde partij niet nodig is voor een meerderheid en bovendien zou een extra partij de coalitie instabiel maken.

Nadruk op overeenkomsten

De samenwerking zou betekenen dat de PvdA en GroenLinks als een blok mee kunnen doen in de coalitie. Volgens Charda Kuipers, fractievoorzitter van de fractie GroenLinks in de Provinciale Staten, moeten dan de verschillen plaats maken voor de gelijkenissen: "Er zijn absoluut verschillen, we zijn verschillende partijen. Maar er zijn ook overeenkomsten, en als je zoekt naar een coalitie moet je op zoek naar de overeenkomsten."

Fractievoorzitter van de PvdA Hetty Janssen deelt die visie: "De problemen waar we op dit moment voor staan, er is zeer verontrustend klimaatrapport verschenen, de woningbouw zit vast, de landbouw heeft problemen. Dat zijn juist de thema's waarop GroenLinks en de PvdA wel heel dichtbij elkaar staan. En dat zijn ook de thema's die nu aangepakt moeten worden."

De verschillen tussen de partijen zijn volgens haar minder belangrijk. "De verschillen liggen op andere domeinen, daar moeten we maar zien hoe dat loopt, en daar rustig de tijd voor nemen. Je ziet in veel gemeenteraden dat GroenLinks en de PvdA elkaar op inhoud heel gemakkelijk vinden."

Lastig formatieproces

Als de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks door wordt gezet, zou dat een nieuwe mogelijkheid bieden voor de coalitie. Dat de formatie zo lang duurt, draagt volgens Janssen niet bij aan het vertrouwen onder de mensen: "Het klopt dat het allemaal veel te lang duurt, en dat wekt ook geen vertrouwen bij kiezers dat de politiek doortastend oplossingen gaat zoeken voor de problemen van deze tijd." Kuipers vindt het ook lang duren: "Ze mogen met z'n allen wel even wat meer opschieten."

De partijen moeten officieel nog met een verklaring komen over de bereidheid om inhoudelijk samen te gaan werken.

Provinciale fractievoorzitters van de partijen reageren

Trefwoorden: 
GroenLinks PvdA formatie
(Advertentie)
(Advertentie)