Wethouder De Haan overvallen door brief Stienzer dorpshuis De Skalm

20 aug 2021 - 08:20

Wethouder Hein de Haan van Leeuwarden voelt zich overvallen door het nieuws dat De Skalm in Stiens niet meer wil verhuizen naar het oude gemeentehuis van het voormalige Ljouwerteradiel. "Overvallen door de inhoud, de toon en de timing."

De Skalm yn Stiens - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Het bestuur zegt dat ze niet zijn betrokken bij de besluitvorming. "Dat is helemaal niet waar. We zijn al drie jaar bezig met een intensieve samenwerking. Die ging niet altijd even soepel, maar we kwamen er altijd wel uit, uit de inrichting, uit de plattegronden. Er zijn ontwerpen aangepast in overleg met het Skalmbestuur", zegt De Haan. Er is een verdeling gemaakt van wat casco en wat inventaris is. "Daar zijn we voor 98 procent uit. Ik snap echt niet dat ze nu de keuze maken om niet meer mee te doen."

Kritiek

De kritiek op de gemeente is dat het belang van De Skalm niet centraal zou staan. Volgens De Haan moet het belang van het nieuwe dorpshuis centraal staan. "Het gaat erom dat Stiens een actief en bruisend dorpshuis verdient. Dat is nu De Skalm. We zijn nu met elkaar een grote kans aan het verwezenlijken om te verhuizen naar het oude gemeentehuis, dat nu midden in het dorp leeg staat. Het verdient een goede functie. De Skalm met de bibliotheek en de nog op te zetten dorpskamer biedt een grote kans voor die plek om er een ontmoetingsplaats van te maken met activiteiten."

De gemeenteraad heeft bijna 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. "Voor de verbouw van het gebouw. Dat is een fors bedrag, een deel daarvan is ook voor de inventaris, ook voor De Skalm."

Dat punt is allang gepasseerd.

Wethouder Hein de Haan

Volgens De Haan kan het dorpshuis niet in De Skalm blijven. "Dat punt is allang gepasseerd. De gemeenteraad heeft besloten dat er wordt verhuisd, we zijn aan het verbouwen, de huur op deze locatie is opgezegd. Het is waar dat er nog een huurovereenkomst is tot en met 2025, maar wat ons betreft is de ambitie een dorpshuisfunctie met De Skalm en als ze dat niet willen dan zonder De Skalm te realiseren in het oude gemeentehuis, samen met alle andere partijen."

Na zijn vakantie zal De Haan volgende week met verschillende partijen praten over hoe ze verder moeten. "De brief biedt weinig ruimte voor gesprek, maar ik doe de oproep aan De Skalm om alsnog mee te doen."

Wethouder Hein de Haan

(Advertentie)
(Advertentie)