Afghanen in azc Burgum: "Als wij terugkeren naar Afghanistan, blijft er niks van ons over"

19 aug 2021 - 22:01

Zes jaar zijn ze al in Nederland, Gholan en Ozra Rahimi uit Afghanistan. Op dit moment wonen ze met hun zoontjes Taha en Isa in het azc in Burgum. Ze houden op televisie nauw in de gaten wat er gebeurt in hun thuisland, waar ze jaren geleden wegvluchtten. De Taliban hebben de macht overgenomen. Het schrikbewind dat de terreurorganisatie twintig jaar geleden in Afghanistan voerden, zijn de Rahimi's niet vergeten

De familie Rahimi heeft geen hoop meer:

"Ik heb er een slecht gevoel bij", legt Gholan Rahimi uit. Wij spraken met hem en zijn vrouw via een Farsi telefoontolk. De Rahimi's spreken zelf Dari, maar hebben jarenlang in Iran gewoond en spreken daarom ook de taal van dat land.

"Wij zien dat mensen worden ontheemd. Zij zijn in paniek. In het verleden pleegden de Taliban veel bomaanslagen. Ouderen, jongeren, zelfs kinderen werden vermoord. Nu wordt dat erger omdat de Taliban zelf aan de macht zijn."

Honderd jaar terug in de tijd

Gholan en Ozra hebben geen familie of bekenden meer in Afghanistan. Maar ze weten maar al te goed, hoe ernstig de situatie kan worden. "De Taliban kennen tegenover niemand genade. Zij maken alles kapot. Scholen, moskeeën, alles wordt verwoest."

Gholan verwacht dat het leven alleen maar moeilijker en moeilijker zal worden in zijn thuisland. "Er zal geen perspectief meer zijn. Kinderen zullen geen onderwijs meer kunnen volgen. Afghanistan gaat 100 jaar terug in de tijd."

De Rahimi's zijn inmiddels bekeerd tot het christendom. Aangezien de streng-islamitische Taliban korte metten maken met andersgelovigen, zouden Gholan en Ozra hun leven niet zeker zijn in Afghanistan. "Iedereen weet wat er met ons zal gebeuren als wij teruggaan Als wij terugkeren, blijft er niks van ons over."

Het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit het Midden-Oosterse land werkte als katalysator. Het maakte vrij baan voor de opmars van de Taliban. Gholam ziet opnieuw inmenging van buitenaf echter niet als oplossing van de problemen. "De Afghanen moeten zich zelf ontfermen over hun toekomst en de wederopbouw van hun land", legt Gholan uit. "Ik denk niet dat andere landen daar iets aan kunnen doen."

"Ik heb geen hoop"

De Rahimi's zijn al twee keer uitgeprocedeerd. Ze waren bezig met een derde procedure, maar voordat de rechter uitspraak kon doen, escaleerde de situatie in Afghanistan. De Nederlandse regering heeft besloten de komende zes maanden geen Afghaanse asielzoekers uit te zetten.

Voor nu zitten de Rahimi's dus relatief veilig in het asielzoekerscentrum. Gholan: "Ik ben op leeftijd en aan het eind van de rit, dus ik zal er niet veel meer van meemaken. Maar ik heb geen hoop "

Grootste zorg is nu de toekomst van de 7- en 6-jarige Taha en Isa, mochten zijn alsnog het land uitgezet worden. De kinderen zijn nog nooit in hun leven in Afghanistan geweest, want ze werden geboren in Turkije en Nederland. "Mijn kinderen hebben geen toekomst in Afghanistan", aldus Gholan Rahimi.

Trefwoorden: 
Burgum afghanistan AZC Rahimi
(Advertentie)
(Advertentie)