Verhuizing MFC De Skalm in Stiens gaat niet door vanwege conflict met gemeente

19 aug 2021 - 21:56

De verhuizing van De Skalm in Stiens gaat niet meer door. Het multifunctioneel centrum zou verhuizen naar het oude gemeentehuis van Leeuwarderadeel, maar het bestuur van De Skalm ligt in de clinch met het bestuur van de gemeente Leeuwarden.

Johannes Bijlsma en Hendrik bij de Leij van De Skalm in Stiens - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Het conflict is zo hoog opgelopen dat het cultureel centrum de hele verhuizing heeft afgeblazen, zegt voorzitter Johannes Bijlsma van De Skalm: "Wij blijven zitten waar we zitten. We hebben nog een huurcontract tot 2025."

Noodzakelijk

"We willen natuurlijk graag naar dat oude gemeentehuis, maar de situatie is zo dat we niet kunnen bieden wat ze ervan verwachten. Als dat niet kan, dan is het noodzakelijk dat we hier blijven. Hoe jammer wij dat ook vinden, maar het kan gewoon niet anders", zegt Bijlsma.

Penningmeester Hendrik bij de Leij is het daar mee eens: "We hebben er nu lang genoeg over zitten te zeuren, maar we hebben een aantal keren tegen de gemeente gezegd: als jullie dit niet accepteren, dan gaan we niet verder."

De Skalm in Stiens - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Plaatselijk Belang Stiens hoopt dat de gemeente Leeuwarden en het bestuur van De Skalm tot een oplossing komen. De verhuizing van De Skalm naar het voormalige gemeentehuis in Stiens is belangrijk voor het slagen van het dorpscentrum dat erin moet komen.

Bovendien is het doel om op de plaats van de oude Skalm huizen te bouwen, onder andere voor starters. Plaatselijk Belang speelt geen rol in de onderhandelingen tussen de twee partijen. Ook de ondernemersvereniging van Stiens hoopt dat de verhuizing toch doorgaat.

Een reportage van verslaggever Onno Falkena over De Skalm

(Advertentie)
(Advertentie)