Friese bedrijven profiteren van verbouwdrukte: "De aanvragen stromen binnen"

19 aug 2021 - 18:21

De bouwsector heeft het erg druk: veel mensen verbouwen het huis en vooral kleine bouwbedrijven profiteren daarvan, zo blijkt uit nieuwe cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Friese bouwbedrijven hebben over werk niet te klagen:

Douwe Pieter en Jacob Reitsma werken sinds 2019 als ZZP'ers samen, maar zo druk als dit jaar hebben ze nog niet eerder meegemaakt. Eigenlijk zouden de mannen nog vakantie hebben, maar ze zijn alweer begonnen met het werk.

Wachttijden

"Het is hartstikke druk, de aanvragen stromen binnen", zegt Douwe Pieter Reitsma. "De wachttijden lopen op: normaalgesproken hadden mensen binnen twee weken een offerte, nu moeten mensen soms wel acht weken wachten."

Kleine bouwbedrijven profiteren

De drukte in de bouw was ook terug te vinden in de cijfers. De omzet in de bouw lag in het tweede kwartaal 9,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is veel hoger dan de perioden ervoor. Ook in de hout- en bouwmateriaalindustrie ging de omzet omhoog, met 8,6 procent.

Kleine bouwbedrijven profiteren het meest, zo blijkt. Gemiddeld is de groei in het tweede kwartaal zo'n 14,1 procent. Er wordt ook meer gebouwd en het aantal faillissementen stijgt al een jaar.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Maar ook bij de grote bouwbedrijven loopt het storm, zo ziet Gerard van der Duim, directeur van Lont. "Het is nog nooit zo druk geweest. Wij zeggen momenteel vaker 'nee' dan dat wij er iets mee kunnen doen."

Het gaat bij de Reitsma's vooral om verbouw en isolatie van huizen, maar ook om ombouw. "Aan de ene kant is het vervelend, aan de andere kant ben je wel zeker van werk", zegt Reitsma. Van der Duim vindt dat het wel wat rustiger kan. "Je merkt het bij leveranciers, bij opdrachtgevers. Dat hoeft niet altijd goed te zijn, dus ik denk dat het voor iedereen beter zou zijn als het een beetje rustiger wordt."

Materiaal- en personeelskrapte

Wat een groot probleem is: de beschikbaarheid van materiaal: "De levering van materiaal is een probleem dat steeds groter wordt. Het is bijna niet meer bij te houden wat nu wel en niet leverbaar is. Als het niet in de planning past en de klant wil het toch voor een bepaalde datum klaar hebben, dan moeten wij gewoon 'nee' verkopen", geeft Reitsma aan.

Niet alleen aan materiaal is krapte, soms ook aan personeel. "Wij zijn ook weleens afhankelijk van de hulp van ZZP'ers. Wij werken samen, maar vaak hebben wij ook wel anderen om ons heen nodig. Als er krapte is, dan lijden wij daar ook onder."

Verslaggever Jantine Stoffers bij Bouwbedrijf Reitsma in Hurdegaryp

(Advertentie)
(Advertentie)