Staatsbosbeheer doet groot onderhoud in bossen Zuidoost-Fryslân

19 aug 2021 - 16:15

In Zuidoost-Fryslân worden de komende tijd wat meer bomen gekapt dan anders. In een groot aantal, vooral ruilverkavelingsbosjes is er groot onderhoud nodig. Dus komen de machines in actie.

In meerdere bossen in Zuidoost-Fryslân is groot onderhoud nodig:

Boswachter Manon van Wesel van Staatsbosbeheer: "We zijn op ongeveer veertig locaties bezig, zo tussen Tijnje en Hemrik. Het zijn vaak kleinere bosvakken, in totaal zo'n honderd hectare. Daar voeren we 'reguliere dunning' uit, we halen bomen weg om de bomen eromheen meer ruimte te geven om te groeien."

"Het zorgt daarnaast ook voor een nieuwe generatie bomen. De bomen zijn allemaal zo rond dezelfde tijd aangeplant, ze zijn dus ongeveer even oud. Het zou mooi zijn als een nieuwe generatie jongere bomen ze weer op kan volgen", aldus Van Wesel.

"Bos blijft bos"

Het werk is deze week begonnen. Soms is het ook nodig omdat bomen spontaan omvallen en naast een pad staan. Dat is niet veilig. Er wordt gewerkt met een zogenaamde 'harvester', waar je heel precies mee kan werken.

Van Wesel: "Het is deel van ons bosbeheer. Soms gaat het om reguliere dunning, soms kappen en verjongingsvakken, soms omvorming van natuur. Het zorgt er ook voor dat bos ook bos blijft."

Een populier met een stip die aangeeft dat hij gekapt zal worden in een bos bij Tijnje - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

"Als je bomen met groene stippen ziet, dan weet je dat die gekapt moeten worden. Maar bij blauwe stippen moet alles blijven staan, zo legt Van Wesel uit: "We zijn selectief in het kappen. Er worden in het bos stippen gezet, daarbij wordt al gekeken of er holtes in de bomen zitten en of er bijvoorbeeld een mierennest zit. Daarnaast is er nog een extern persoon die alles nog eens nagaat en een rapport opmaakt. Zo weten wij en de persoon op de machine precies wat er zit en waar omheen moet worden gewerkt."

Boswachter Manon van Wesel over het onderhoud van de bossen

(Advertentie)
(Advertentie)