Stichting Leergeld is bang voor minder schooltripjes door nieuwe wet

19 aug 2021 - 07:24

Stichting Leergeld in Leeuwarden vreest dat scholen huiverig worden om schoolreisjes te organiseren. Dat komt door een wetswijziging voor vrijwillige bijdragen van ouders, die op 1 augustus in is gegaan.

Foto: ANP

Deze nieuwe wet bepaalt dat scholen voortaan alle kinderen mee moeten nemen, of hun ouders nu betalen of niet. Dat klinkt sympathiek, maar omdat het financiële risico nu bij de scholen komt te liggen, wordt het organiseren van een werkweek naar Berlijn, Parijs of Rome een stuk lastiger, vermoed voorzitter Jet van Gelder van Stichting Leergeld.

Minder aanbod

Zij verwacht dat het aanbod van schoolexcursies in binnen- en buitenland de komende jaren een stuk schraler zal worden. Van Gelder vindt dat niet goed, want net voor kinderen uit gezinnen met een smalle beurs is een schoolreis heel belangrijk. "Schoolreizen dragen enorm bij aan de persoonlijke ontwikkeling van een kind."

Jet van Gelder van Stichting Leergeld

Stichting Leergeld is gewend om ieder schooljaar gemiddeld zo'n 2.000 schoolreizen te betalen voor kinderen uit armere gezinnen in het noorden van Fryslân. Door de nieuwe regelgeving mag Leergeld voortaan niet meer bijspringen.

"Veel scholen in Friesland zijn nauwelijks op de hoogte van de consequenties van de nieuwe wet", vertelt Van Gelder. "Juist in deze coronatijd hebben we gezien hoe belangrijk het is dat kinderen met elkaar dingen kunnen doen, ook buiten de les. De kans is groot dat de nieuwe wet tot minder activiteiten zal leiden."

Romereis hoogtepunt

Van Gelder is zelf docent klassieke talen op het gymnasium van Piter Jelles in Leeuwarden. Ook voor de traditionele Romereis op deze school is de nieuwe regelgeving een probleem. "Een Romereis hoort bij een gymnasium. Kinderen laten ons altijd weten dat de reis het hoogtepunt van hun schooltijd is. Het zou heel erg jammer zijn als die door deze nieuwe wet niet zou kunnen doorgaan. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor schoolreizen op andere scholen."

Foto: ANP

Volgens Van Gelder zijn met name de kinderen uit armere gezinnen door de nieuwe wet gedupeerd. "Kinderen van bemiddelde ouders worden door hun ouders wel eens vanzelfsprekend meegenomen naar Berlijn of Parijs. Juist voor onze Leergeld-kinderen is het prachtig om daar ook eens te komen in het gezelschap van hun medeleerlingen."

Gesprek met gemeenten

Stichting Leergeld wil nu in gesprek met gemeenten in het werkgebied om te kijken of er ook een oplossing voor het nieuwe probleem te verzinnen is. Als die oplossing er niet komt, dan moeten de scholen aan de slag om alternatieve geldbronnen te zoeken voor het financieren van schoolreisjes.

"Ik ken basisscholen waar een kwart van de leerlingen in armoede opgroeit. Voor die scholen wordt het organiseren van een schoolreis wel erg lastig. Die reis hoeft niet duur of ver te zijn. Ook een reis naar de Efteling of Walibi is waardevol", zegt Van Gelder.

(Advertentie)
(Advertentie)